Öt olaj, ami nem hiányozhat a konyhából
A könnyű, egészséges étkezés egyik fontos része az alapanyagok változatos felhasználása. Ha a szezon terméseit fogyasztjuk, könnyen megoldhatjuk ezt.
A friss termések mellett azonban a tartós alapanyagokat is érdemes váltogatni. Tegyünk így az olajokkal is! Hazánkban a legáltalánosabban és legnagyobb mennyiségben használt olajfajta a napraforgóolaj. Finomított változatának többnyire semleges az íze, ezért szinte bármilyen étel elkészítéséhez kiváló. Mégis érdemes körbe nézni egy kicsit a boltok polcain, és kipróbálni néhány hidegen sajtolt és különlegesebb olajat is.
Ahogyan a friss termésekből igyekszünk változatosan vásárolni, tegyünk úgy az olajokkal is! Válasszunk mindig az étel jellegéhez illően, így például olívaolajat a mediterrán ételekhez, tökmagolajat a salátákhoz, kókuszolajat a sült ételekhez. Mivel mindegyiknek más az íze, és más a szervezetre gyakorolt élettani hatása is, a könnyű, egészséges és különleges étkezésért így tehetünk a legtöbbet. Íme öt olaj, ami nem hiányozhat a konyhából!
Olívaolaj
Az egyik legáltalánosabb olajfajta, amelyet salátákhoz használhatunk, de csakis az extra szűz változatát válasszuk, ez a hidegen sajtolt és ezért legértékesebb fajtája. Ma legalább 700 különböző olívaolaj fajtát ismernek, más a karaktere a spanyol, az olasz, a görög vagy az arab olivaolajnak. Íze kevésbé jellegzetes, éppen ezért vált népszerűvé. A legtöbb salátához alkalmazhatjuk, jól harmonizál vele a balzsamecet és a különböző zöldfűszerek. Sütéshez-főzéshez szűz változata ajánlott.
Az olívaolaj jó hatással van a szívműködésre, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés. Emellett kiváló bőrápoló is.
Repceolaj
A repceolaj az egyik legrégebben használt olajfajta. Hazánkban is termesztik, étkezési célok mellett biodízel előállításához is használják. Hidegen sajtolt változata használható sütéshez-főzéshez, de salátákhoz is. A napraforgóolajhoz hasonlóan általános olajjá válhat a konyhában.
Segít a koleszterin- és a trigliceridszint szabályozásában, és jelentős az E-vitamin- és karotintartalma. Előbbi segíti az A-vitamin felszívódását, és remek antioxidáns.
Tökmagolaj
A tökmagolaj hazánkban is egyre népszerűbb, szerencsére ma már jó minőségű hazai termékek is kaphatók. Erőteljes, jellegzetes színe és íze miatt elsősorban salátákhoz ajánlott, azok közül is a zöldséges, zöldséges-sajtos változatokhoz. Mivel íze karakteres, ezért nem kívánja a sok hozzávalót tartalmazó salátákat.
Gazdag C-, E- és B-vitaminoknak, és remek szer prosztata problémákra, nők esetében pedig a változókor tüneteinek enyhítésére.
Szőlőmagolaj
A szőlőmagolaj régebben sokat használt olajfajta volt, mely napjainkban ismét reneszánszát éli. Jellegzetes, tömör íze miatt elsősorban salátákhoz ajánlott, bár sütéshez is remekül használható, kevesebb káros égésterméke keletkezik más, sütéshez is használható olajokhoz képest.
E-vitamintartalma igen magas, ezért remek antioxidáns, de javítja a látást is, és a vér koleszterinszintjére is jótékonyan hat.
Kókuszolaj
A kókuszolaj az elmúlt években vált népszerűvé hazánkban. A boltokban szűz és szűrt formában kapható, előbbi íze kellemesen kókuszos, utóbbi viszont semleges. Használhatjuk sütéshez-főzéshez, akár ismételten is, hiszen többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne mérgező, rákkeltő anyagok. Hívják kókuszzsírnak is, hiszen szilárd állapotában tömény, fehér színű, azonban 24 fok felett megolvad, ekkor állaga olajos lesz, színe pedig áttetsző.
Bár telített zsírsavakban gazdag, ezek a zsírsavak többségében közepes lánchosszúságúak, melynek lebontása nem terheli meg szervezetünket, szinte azonnal energiává alakulnak át. A kókuszolaj nagyban elősegíti a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását. A benne található laurinsav miatt - mely ezen kívül csak az anyatejben van - remek immunerősítő.
Még több olaj
Természetesen az olajok széles választéka nem merül ki ennyiben. Használhatunk még lenmag-, dió-, szezámmag- vagy búzacsíraolajat is, de sorolhatnánk még. Igyekezzünk minél többféle fajtát kipróbálni és rendszeresen használni. Mivel mindegyik másfajta zsírsavakat tartalmaz, így szervezetünk biztosan hozzájut azok teljes vertikumához, mely egészségünk megőrzéséhez rendkívül fontos.
Forrás: hazipatika.com