Kókuszolaj, te csodás!
Sokan hiszik, hogy a napraforgó-, szója-, kukoricaolajok egészségesek, csak azért, mert növényből készülnek. Az igazság nem is állhatna ettől messzebb.
Mondhatni, hogy a növényi olajok a legegészségtelenebbek. Ennek egyik oka, hogy tele vannak omega-6 zsírokkal, melyek többszörösen telítetlen zsírok. Mi több, a melegítéskor az olajakban levő antioxidánsok oxidálódnak, így mérgező hatással lehetnek a szervezetünkre.
A szűz kókuszolaj a legjobb
A kókuszolajt a kókuszdió húsából nyerik. Éveken keresztül szív- és egyéb betegségek előidézőjének hitték. Mára már számos egészségügyi szakértő ajánlja, mondván, az egyik legegészségesebb a Földön.
Javasolt főzéshez, mert keményen ellenáll a hő okozta károsodásnak. Még az extra-szűz olívaolajnál is jobb ebből a szempontból, mert utóbbi kémiai szerkezete miatt hevítéskor oxidálódik.
A kókuszolaj közepes lánchosszúságú zsírsavakat és közepes láncú triglicerideket tartalmaz. Ezeket könnyen emésztjük meg, így a zsír nem tárolódik. Eközben a növényi olajoknál hosszú láncú zsírokat és triglicerideket találhatunk meg, ami megnehezíti az emésztési folyamatot.
A kókuszolajban található zsírok több mint ötven százaléka laurinsav tartalmú, amely vegyületnek egyedülálló egészségjavító hatásait ismerjük. Antibakteriális és antivirális tulajdonságai mellett antiprotozoális is.
Ha következő alkalommal azt tervezzük, hogy növényi olajjal látunk hozzá az ebéd elkészítéséhez, gyorsan mondjunk is le róla. A kókuszolaj nem csak tápanyagban gazdag, de ízvilágával biztosan finomabbá teszi főztünket.
Hogyan válasszunk jó minőségű kókuszolajt?
Nem minden kókuszolaj-márka egyforma manapság. Egyes darabokat kiszáradt kókuszhúsból állítják elő, ugyanakkor ezek emberi fogyasztásra nem igazán alkalmasak. Sőt, ezeket a gyengébb minőségű olajakat fehérítik és szagtalanítják is. Ezzel a folyamattal eltávolítják belőlük az értékes tápanyagokat, ugyanakkor rengeteg kémiai oldószert és fehérítőszert juttatnak a termékbe. A legjobb minőségűeket frissen és hidegen dolgozzák fel.
Más kihagyhatatlan kókusztermékek
A kókuszt sokszor az „élet fájának” szokás nevezni, hisz minden része felhasználható. Maga a gyümölcs is széles skáláját adja az egészséges termékeknek.
Kókuszvíz. – Az édes folyadékot legfőképp elektrolit taralmáért fogyasszuk. Hasznos ásványi anyagokat is magában hordoz, így remek alternatívája az energiaitaloknak.
Kókuszhús. – A szilárd, olykor zselészerű része a gyümölcsnek. Édes és tele van tápanyagokkal. Sokat használják különböző sütemények, desszertek elkészítésekor, de magában is fogyasztható.
Kókusztej. – A kókuszreszelék és a víz párosításával elkészíthető folyadékot leginkább ázsiai ételek receptjében találjuk meg hozzávalóként.
Forrás: allthingshealing.com