Folttisztítás, gyomirtás, fertőtlenítés: az ezerarcú vodka

17 febr. 2013 Vaskor Máté

vodka3

Az első vodka a XI. században jelent meg Lengyelországban. Elődje, a „gorzalka” gyógyszerként volt használatos. 1534-ben más hatásaira is rájöttek.

A 15. század elején eszméltek rá, hogy az ital növeli a termékenységet, valamint felébreszti az emberben a vágyakat.

Sok alkoholt használunk gyógyításra, ám a vodkáról kevesen tudjuk, hogy pénzt spórolhatunk meg úgy, hogy e mellett a környezetet is óvjuk, s nem különféle kémiai laborokban előállított gyógyszerekkel keressük a megoldást a gyógyulásra. A rengeteg lehetséges felhasználása miatt, mindannyian jobban teszünk, ha tartunk otthon egy liter vodkát, mellyel sokkal több mindent elérhetünk, mint a kemikáliákkal. És akkor térjünk a lényegre: mihez kezdhetünk a vodkával?
1. Elűzhetjük a kellemetlen szagokat.
Ha szagmentesítőt használsz a ruhákon, az otthonodban, ugyanezt megteheted csekély mennyiségű vodkával is. DE! Úgy járhatsz el, hogy nem járulsz hozzá a cégóriások állatokon való teszteléséhez, és még ciklodextrint sem használsz fel. Az alkohol köztudottan pusztítja a baktériumokat, s a különböző szagokat épp ezek a baktériumok okozzák. A vodka pedig szagmentes. Önts egy kicsit ruháidra az otthon tárolt vodkádból, majd tedd be egy olyan szobába, ami jól szellőzik.
2. Megtarthatjuk a vágott virágok frissességét.
Ha nem szeretnél három naponta dekorációt cserélni lakásodban, akkor vegyél, vagy szedj egy-két virágot, s tedd bele a vázába, majd itasd meg. Tölts rá egy kevés vodkát, valamint egy nagykanál cukrot, ezt ismételd meg naponta, s a csokrod jóval hosszabb ideig él majd.
vodka23. Visszaverhetjük a rovarok támadásait.
Soha nem bántok élőlényt... Hacsak nem valami a gyermekem vérét szívja, s egyből rohanok, hogy lecsaphassam. A rovarirtó szerek nagyon környezetkárosítóak, ezért nem használom őket. De használhatok-e vodkát? Természetesen. Szórófejes üvegbe töltött nedüvel „támadok", s ha a bőrünkre is fújunk egy keveset, az is visszataszítja majd a szúnyogot, méhet.
4. Csillapíthatjuk a vízi ragadozók okozta fájdalmakat.
Amikor egy medúzacsípés fájdalmával törődünk, mágikus módon a húsunk úgy megpuhul, s ez tovább gerjeszti a kellemetlenséget. Ám ha a strandon vagy, egy esetleges bár közelében tartózkodunk, és csöpögtetünk a csípés helyére egy kevéske vodkát, az máris segíthet visszahúzni a sebünket.
5. Megőrizhetjük hajunk frissességét.
A vodka olykor frissé és üdévé varázsolja az embert, s így van ez a hajunkkal is. Rakj egy keveset a „piából" a samponba, s használd úgy, ahogy azt szoktad. Ettől nem lesz a hajad annyira zsíros, ugyanis a vodka elvonja azokat a zsírokat a samponból, amire neked nincs szükséged.
6. Eltávolíthatjuk ruháinkról a foltokat.
Szabaduljunk meg a makacs foltoktól egy kis vodka segítségével, bár igaz ez kicsit több munkával jár, mintha csak a gépbe dobnánk a szövetet. Ha készen vagyunk a sikálással, utána rakjuk be mosógépünkbe a ruhát a szokott programra.
7. Segítségével parfümöt is csinálhatunk.
Felejtsük el az illatosítók vásárlását, s legyünk olyanok, akár egy francia nagyi, aki saját maga állítja elő levendula illatú parfümjét. Keverjünk össze egy deci 90 alkoholfokos vodkát 12 levél levendulával és hagyjuk állni egy napig. Ezt követően adjunk hozzá fél liter tiszta vizet, s jól keverjük meg. Tegyük be a hűtőbe egészen addig, amíg meg nem kapjuk a várva várt illatot. Ez körülbelül hat hetet vesz igénybe.
8. Gyomirtóként is funkcionál.
A kertben sok bajunk van a veteményesben kinőtt gyomokkal. Egyszerű módszer kiirtásukra egy kevés vodka használata. A pitypanghoz hasonló növények kiirtására tökéletes, hiszen megbontja a védőburkot, amivel halálos kiszáradáshoz vezet. Egy spriccelős üvegbe tegyünk egy kanál vodkát, két kanál mosogatószert és két pohár vizet. Ezt követően mehetünk permetezni; a legjobb, ha erős napsütésben tesszük ezt, és ezután már csak annyi a teendőnk, hogy várjuk, hogy mikor hervadnak el a gyomok.
9. Eltávolíthatjuk a nem kívánt gombát és penészt.
Az ecethez hasonlóan, a vodka is remek gomba- és penészölő, ha a falakról van szó. Kenjük be az adott területet az alkohollal, majd fél óra múlva ismételjük meg ugyanezt.
vodka110. Kifertőtleníthetjük szánkat.
Házi szájfertőtlenítő receptje: forraljunk 6 kanál vizet és 2 kanál vodkát. Adjunk hozzá négy teáskanál folyékony glicerint és egy teáskanál aloe vera gélt. Vegyük le a gázról, és tegyük hűvös helyre. Ha lehűlt tegyünk még bele 10-15 csepp mentaolajt a készítménybe, majd jól rázzuk fel. Máris használható!
11. Csinálhatunk belőle oldatot.
Remek tinktúrát lehet belőle állítani, egyes betegségek ellenszereként. Tegyünk egy palackba egy maréknyi levelet vagy virágot, majd öntsük nyakon vodkával, s már kész is a varázsszer.
12. Fertőtleníthetjük a növények okozta csípéseket.
Sokszor okoz fájdalmat egy-egy csalán, vagy borostyán csípés. De mielőtt a méreg bekerülhetne a szervezetünkbe, a vodka minimalizálhatja annak mennyiségét, sőt az alkohol fájdalomcsillapítóként is hatni fog.
13. Tisztán tarthatjuk étkészletünket.
Mindenki lelkének jót tesz, ha az otthoni szekrényekben rend van és csillog minden. Ez megoldható egy ronggyal, melyet belemártunk egy kevés vodkába, majd áttöröljük edényeinket, és máris minden csillogni-villogni fog.
14. Megóvhatjuk környezetünket.
Véleményem szerint e cikk olvasói közül 10-ből 9-e-n szelektíven gyűjtitek a műanyagpalackokat. De ki tépi le róla a ragasztott matricát mielőtt kivinné a helyi gyűjtőbe? (Lehet, hogy csak én?) A vodka a megoldás. Öntsünk egy kis vodkát a szivacsra, majd tegyünk még rá mosogatószert is, s kezdjük el sikálni a ragasztott matricát. 10 másodperc és máris kész vagyunk a művelettel.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek