Zöld bogyóba zárt egészség
Az olajbogyót már réges-régen ismerik nemcsak a konyhában, hanem azért is, mert előnyös hatással van egészségünkre és a szépségápolásban is kedvelt.
Az olajbogyóból készített olívaolajat felhasználhatjuk salátákhoz, húsokhoz vagy pizzához. Az olívaolajjal készült ételek ízletesebbek és zamatosabbak, mint a hagyományos napraforgóolajjal vagy zsírral készült ételek.
Az olajbogyó egészségünkre gyakorolt előnyös hatásai
• Ha a húst olívaolajban sütjük, a táplálkozási szakemberek szerint felvehetjük a harcot olyan betegségekkel szemben, mint az asztma, a cukorbetegség és az ízületi gyulladások.
• Gyakran ha meghalljuk az olaj szót, akkor a zsír jut eszünkbe, amely pedig ártalmas az egészségre. Ez azonban nem igaz az olívaolajra, ugyanis a benne egyszeresen telítetlen zsírsavak találhatók, amely az étkezési zsiradék egészséges formája.
• Az olajbogyó és az olívaolaj fogyasztása segít megelőzni az asztma, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, az ízületi gyulladás és a vastagbélrák kialakulását.
• Az olívaolaj könnyen emészthető, gyorsan felszívódik az emberi szervezetben.
• Az olajbogyó linolénsavat tartalmaz, mely előnyös a szoptató anyák számára. A sav hiánya a baba növekedésének visszamaradásához vezethet, és hajlamosabbá válik bőrbetegségek kialakulására.
• Az olajbogyóban jelen lévő klór javítja a májfunkciót, így a szervezet könnyebben képes megszabadulni a káros anyagoktól.
• A hajon és a fejbőrön alkalmazva az olívaolaj csodálatosan működik, mivel javítja a haj hidratáltságát, így az egészségesebb, ragyogóbb és puhább lesz.
• Mivel kiváló forrása fitotápanyagoknak, telítetlen zsírsavaknak és antioxidánsoknak, így az olajbogyó fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri károsodás csökkentésében, valamint semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják az artériákat és hozzájárulnak a magas koleszterinszinthez.
• Az olajbogyó segít csökkenteni a hőhullámok jelentkezését a menopauzát követően, mivel hűti a testet, emellett méregteleníti a szerveket és kezeli a légúti betegségeket.
• Az olajbogyó kiváló forrása az E-vitaminnak.
Az olívaolaj tárolására oda kell figyelnünk, ugyanis sötét, szobahőmérsékletű helyen ajánlott tartani, vagy esetleg hűtőben. Felbontás után fél-egy éven belül mindenképpen használjuk fel.
Végül, de nem utolsósorban ne feledjük, hogy bármelyik étel, legyen akármennyire egészséges is, csak mértékkel fogyasztandó.