Házilag készített aszalt szilvás joghurt

27 okt. 2015 Kadlót Kati

Aki szereti ezt a mennyei finomságot, bizony máris megkérdezheti:  ugyan miért is vacakolna elkészítésével, amikor a boltokban készen megvásárolhatja?

 

aszaltjoghurt

 

Egyrészt, azért, mert az elkészítése könnyebb mint gondolnád! Másrészt, mert készíthetjük finom, magyar termelői tejből, amit ismerőstől vagy a piacon vásárolhatunk – ezzel is támogatva a magyar termelőket.

Aztán itt van az ár kérdése, ami valljuk be, igen komoly érv, ami az elkészítés mellett szól. Az árkülönbség jelentős, igazán érdemes fél órát rászánni a joghurt házilag való előállítására.

Emlékszel mennyiért veted legutóbb a boltban? Ráadásul tudom, hogy amit én készítek, abban biztosan nincs semmi olyan adalék, ami oda nem való. De nézzük, hogyan készül a finom, egészséges aszalt szilvás joghurt házilag!

 

Hozzávalók

1 liter tej (a házitej literje 180 forintért kapható), 1 pohár natúr joghurt (150 ml kb. 95 forintba kerül - érdemes jobb minőségűt venni),  10 dkg aszalt szilva (ha nincs saját aszalású, akkor boltban beszerezhető  kb. 300-450.-Ft).

 

tejfol2

 

Elkészítése

Sűrű kevergetés közben főzzük kb. fél órán át 80-90 fokos hőmérsékleten a tejet.  Nem kell forralni! Miután kéz-melegre (35 fokra) hűlt, zárható tetejű edénybe (lehetőség szerint, ez ne legyen műanyag), vagy egy nagyobb csavaros tetejű üvegbe töltjük át, de hagyjunk kinn belőle,  kb. 1-1,5 decit, amiben majd elkeverjük a boltban vásárolt natúr joghurtot . Csomómentesre keverjük, és beleöntjük az edénybe, amit lezárunk és jól összerázzuk, vagy jól átdolgozzuk, kézzel, robotgéppel, amink van!

 

Az edényt tartalmával együtt meleg száraz dunsztba tesszük (melegített takaróba csavarjuk) meleg helyen (optimális a 30-35 fok)tartjuk 10-12 órán keresztül. És kész a joghurtunk, betehetjük a hűtőszekrénybe. A következő adag készítéséhez már a saját joghurtunkból vehetünk oltóanyagot.

Az aszalt szilvát 1 liter vízben megfőzzük és kihűtjük. Ledaráljuk, vagy robotgéppel aprítjuk. Nem pépesítjük!

A joghurtot és a gyümölcsöt összekeverjük, ha ízlésünk úgy kívánja, édesíthetjük. Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A megmaradt szilvalé nagyon finom, édes. Sokat inni azonban nem szabad, mert hasmenést okozhat különösen kisgyermekeknél. Ha készítünk hozzá fekete teát és kb. 50-50 százalékban keverjük, nagyon finom gyümölcs teát fogyaszthatunk!

Jó étvágyat!

Forrás: kata-porteka.blog.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek