Profitálj a kerti világításból!

16 júl. 2014 Vaskor Máté

Sokak kertjében található világítás. De tudod-e, hogy miért annyira előnyös az udvari lámpák használata? Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megtudd.

kertilampa-homecatalogorgLehet, hogy te is úgy vagy vele, hogy rengeteget dolgozol a konyakerti növényekkel, virágokkal, vagy a gyeppel. Nappal ugyan látszik munkád eredménye, de sötétedéstől már nem gyönyörködhetsz lámpa nélkül a látványban.

A fény az látvány mellett számos hasznos tulajdonsággal bír az est, éjszaka folyamán.

Biztonság. – Ha vidéki telked nagy területen fekszik, akkor az éjszaka folyamán a biztonság fordítottan arányosan egyre csökken. Néhány világítóberendezés elhelyezésével nyugodtabban alhatsz, mert az esetleges illetéktelen betolakodók megtántorodnak.

Esztétikum. – Házad különböző szerkezeti elemei még izgalmasabbá válnak, ha meg vannak világítva. Hasonló módon a kertben is felhasználhatod ezt a trükköt. A fénykombinációk kihangsúlyozzák a látnivalót még sötétben is. A lámpák tetszés szerint kiemelhetnek, tompíthatnak, árnyékolhatnak is egy-egy kertrészt.

kertilampa-dbesthomedesigncomDekoráció. – Lakóhelyed önálló egységeit is színezheted fénnyel. Ellentétben nagyszüleink idejével, amikor egy-egy estén a benti világítást is nehézkesen oldották meg, a mai világ modern világítástechnikájában már lámpaernyőket is beszerezhetsz, amivel egy antik oszlopot, vagy egy tornácot díszíthetsz. Vannak kültéri lámpák, melyekkel észbontó árnyékokat vethetsz a fákra és bokrokra.

Érték. – A gusztusos kertvilágítás növelheti birtokod értékét, hisz a járókelők csodájára járnak majd. A fényjátékkal tágasabbnak tűnhet az udvarod is.

Fókuszpont. – Egy adott rész megvilágítással kiemelheted kerted különböző sarkait. Lehet ez egy kerti tó vagy akár virágzó növények. Hasonló, kötélvilágítással kell felhívni a figyelmet a lugasodra.

Más előnyök. – Egy vidéki kerti parti alkalmával az utat, vagy a pázsitot is megvilágíthatod. Sőt, egy átlagos napon is érdemes a fényhasználat, mert így jobban tudsz tájékozódni naplementét követően. Energiatudatosság szempontjából a napenergiával működő eszközök a legoptimálisabbak.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek