Zöldfűszerek a konyhában
A zöldfűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje. De hogyan neveljük ezek a növényeket otthon?
Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a fűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Mit teszünk mi most? Ugyanezt tesszük a teraszon, erkélyen cserépben.
Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben?
Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt megvásárolod, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz. Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő.
Tájékoztatásul néhány javaslat:
- nagy cserép - rozmaring, tárkony, citromfű, menta,
- közepes cserép - zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano),
- kis cserép – majoránna.
Mire van szükségük a fűszernövényeknek?
Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:
- napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem),
- megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő),
- vízre (rendszeres öntözésre).
Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöldfűszerrel.
Mire használhatod a zöldfűszereket?
A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:
- étvágyjavítók, segítik az emésztést,
- egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek,
- rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert.
A bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól.
A fűszerezés művészete
A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése. Alkalmazkodni kell a szokásokhoz, az étel mennyiségéhez, az esetleges diétákhoz, a klímához.
Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:
- a fűszerzés legyen túlzásoktól mentes, mértéktartó,
- alkalmazkodjon az étel jellegéhez,
- legyen finom aromájú, esetleg pikáns,
- az ételnek ne vegye el az ízét, hanem csak javítsa (íz kiemelő vagy íztompító hatásával).
Ha türelemmel gyakorolod, az eredmény magáért beszél majd.
A szerző blogját itt találod.