Ügyelj a kisigényű nyári tyúkokra

27 jún. 2012 Vaskor Máté

csirkeepilalTojását és húsát is szeretjük a csirkéknek, ám a tyúktartóknak kellőképp oda is kell figyelniük rájuk. Tippek, ötletek, tények a csirkebirtoklóknak.

Ha Dóczyékhoz hasonlóan tavasszal csirkékre tettél szert, akkor a nyár e szakaszára már épp elég nagyok ahhoz, hogy a nappalt egy vidéki réten, az éjszakát pedig egy tágas, de ugyanakkor kerítéssel zárt területen töltsék. A fiatal csirkéket nem ajánlott granulált élelmiszerrel táplálni, hisz kevés bennük a fehérje, amely a lassú fejlődéshez vezet, ugyanakkor magas a kalciumtartalmuk, ami a vese károsodását vetíti elő. 16-22 hetes korukig leginkább csicseriborsóval etesd őket, majd apránként adj nekik magvakat, füvet és leveleket.

Nyugodtan kiegészítheted a házi madarak étlapját olyan élelmiszerekkel, vagy azok maradványaival, amelyek alapjáraton a komposztba kerülnének. Mi több, a húst és a halat is szeretik, de csak sült formában add nekik, mert nyersen szalmonellát is okozhatnak. E mellett számos ételt adhatsz még az állatoknak, hisz kevés olyan táplálék létezik, amely – kis mennyiségben – mérgező számukra.

A nyár más évszak, mint a többi. Sok dologra kell odafigyelnünk az állatok körében, legyen az kutya, macska, vagy a magyarok kedvencének számító csirke. Mi most utóbbi megfelelő gondozására adunk tippeket.

1. Etesd őket tojáshéjjal. – A tojótyúkok számára fontos, hogy elegendő kalciumhoz jusson szervezetük. A legtöbb takarmány kalciumtöbblettel rendelkezik, tehát jobb, ha természetes úton adsz kalciumban gazdag eledelt az állatnak. A tojáshéj a legegyszerűbb módja ennek. Az adagolásnál figyelj, hogy a héjat törd össze felismerhetetlenségig, mert könnyen előfordulhat, hogy a tyúkok a vacsorát követően saját tojásaikkal akarnak majd táplálkozni.

2. Légy türelmes – a tojások idővel jönni fognak. – Bizonyára fiatal csirkék esetén te is izgalommal várod, hogy mikor kezdenek már el tojni. A vörös és fehér hibridek általában a kikelésüktől számítva 18-20 hét múlva adnak először tojást, míg más fajtáknál előfordulhat, hogy csak 24 hetes koruktól tojnak. Eleinte kis tojásokra számíthatsz, amik a tojótyúk erősödésével „tojásról tojásra” nagyobbak lesznek.

csirke-survivalfarmwordpresscom3. Készíts nekik költőládát és ülő rudat alváshoz. – Egy-két héttel az első tojás előtt készíts költőládát a tyúknak. Ne abban altasd őket, mert különben székletükre fognak tojni, ami gusztustalan, higiéniátlan hatást kelt.  E helyett fabrikálj egy rudat, amelyen ülve alhatnak majd az éjszaka folyamán.

4. Naponta gyűjtsd össze a tojásokat. – Egy nap legalább egyszer érdemes felszedni a tyúkok alól a tojásokat, melyeket ezt követően moss meg az azok hőmérsékleténél melegebb folyóvíz alatt. A pulton egy hétig, a hűtőben akár hat hétig is elállnak az emberi hajra remek hatással levő tojások.

5. Figyelj a természeti tényezőkre. – A tyúkoknak ugyanúgy szükségük van árnyékra, szellőre és hideg vízre a nagy melegben, mint nekünk. Tégy egy ponyvát az élőhelyük fölé és mellé az árnyékolás érdekében, majd az oldalán lyukakat vágva biztosítsd számukra a kellő légáramlatot. Reggel, délben, este adj nekik friss, hideg vizet. Az itatótálat is árnyékba tedd, hisz a nagy melegben nem mennek majd ki az égető napra, hogy langyos vizet ihassanak.

6. Engedd, hogy fürödjenek a porban. – A tyúkok nem szeretnek nedvesek lenni, de imádják a porfürdőt. Ha hagyod őket játszani, akkor a depressziójukat a földbe vezetik, és addig „dolgoznak”, amíg a tolluk és a bőrük is poros nem lesz. Lehet, hogy ez nem hangzik valami túl jól, de ők így védekeznek a paraziták ellen. Ha nincs lehetőségük a talaj előnyeit élvezni, akkor időközönként kényeztesd őket egy vödör homokkal.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek