Tiszta otthon nagyi-módra

19 dec. 2012 Fekécs Edtr

vegyszer4Nagyanyáink idején a természetes, szintetikumokat nem tartalmazó anyagok használatával is tisztaság volt az otthonokban. Vajon hogyan csinálták?

Piszok, paca, folt, vízkő, rozsda, penész és még ki tudja, mi ellen kínálják a gyártók a csodaszereiket. Mi gyanútlan vásárlók pedig, ki tudja hányszor, beleesünk a csapdába, mert mindig elhisszük, hogy az „új” termék sokkal könnyebbé teszi majd a munkánkat. Aztán rájövünk, hogy mégsem jön le egy simítással az odakozmált étel az edény aljáról, mint ahogyan azt a reklámban látjuk. Közben pedig esszük, isszuk, lélegezzük a töméntelen vegyszermaradékot.

Ha csak a fürdőszobát nézzük, ami a legtöbb helyen a lakás kis hányadát teszi ki, néhol hadseregnyi vegyszer áll a polcokon. Külön a fürdőkádra, a wc-re, a csempére, a csaptelepekre, a tükörre és üvegfelületekre, a mosáshoz. Természetesen külön a padlótisztításhoz, a fertőtlenítéshez és még akkor nem is beszéltünk az esetleges penész elleni szerekről.

vegyszer3Ne is számold össze, megmondom, legalább 10 féle vegyszer van a Te fürdőszobádban is, és még hozzá sem adtuk a tisztálkodó és kozmetikai szereket. Nem szeretnélek meggyőzni arról, hogy ez mennyire káros, de talán elhiszed e nélkül is, hogy koszaink eltüntetéséhez elég a sokkal kevesebb vegyszer!

Emlékszem, nagymamám, aki vidéken lakott, mosószódával mosott (ahogy Ő mondta, szódával), de a mosószappan is ott volt a teknő szélén, amit sosem szerettem, de a nagyi erre mindig csak legyintett: „Ne legyél már olyan kényes”. Mosás után jött az öblítés jó hideg kútvízzel, öblítő nélkül, majd a teregetés, amit alig vártam, hisz nagy feladatom volt: én voltam a csipeszfelelős. Aztán annak rendje s módja szerint „a ruhák fényesen suhogva, keringve szálltak a magasba”. Régen ilyen volt a vidéki élet, és tudom, hogy ma már mértékkel mérnek, mégis a vegyszereknél maradva, hiszem a régi bölcsességet, miszerint a kevesebb néha több.
Nem nagy ördöngősség, inkább egy kis odafigyelés, és mentesíthetjük magunkat és családunkat a fölösleges szintetikumoktól.
A mindenféle cirádás flakonú, nagyot ígérő és foszfátokkal teli tisztítószerek helyett állítsuk össze saját természetes tisztítóinkat.

vegyszer5Mi bajunk lehet, ha kipróbáljuk? Hidd el, ebben a „játékban” csak nyerhetsz.
Íme a bevásárló lista:
- bórax (zsíros felületek tisztításához)
- citromlé vagy citromsav (vízkőtelenítéshez, ruhák öblítéséhez)
- eukaliptusz- vagy teafaolaj (fertőtlenít, antibakeriális hatású)
- 20%-os ecet (tisztít, fertőtlenít, öblítéshez jól használható)
- foszvátmentes mosogatószer
- nátrium-perkarbonát ( 60 fok felett fehéríti a ruhákat)

- mosószappan (túlszennyezett ruhákhoz)
- mosószóda ( 1 mosáshoz 4-5 evőkanál)
- só (áztatásban fehérítő hatása van)
- szódabikarbóna (a tisztítószerek aranya „ezernyi” lehetőséggel)
- szappanpehely ( mosószódával együtt hatékonyan tisztít)

Bízva abban, hogy a felsoroltakat ügyesen és költséghatékonyan beszerzitek, hamarosan kedvencem, a szódabikarbóna felhasználási területeit is megosztom veletek!
Szeretni fogjátok!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek