„Spájzoljunk be” áremelés előtt a zsákos krumpliból és hagymából

23 okt. 2012 Administrator

krumpliepreskertbloghuAkinek van megfelelő tárolóhelye, az jól teszi, ha bevásárol hagymából, krumpliból, mivel a termelők és kereskedők is elkezdtek a zsákosból akciózni.

Sötét, hűvös, minél párásabb helyen érdemes tárolni a burgonyát – tudtuk meg az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakemberétől, Szabó  Istvántól. A hagymának viszont jobb, ha száraz helyen pihen, amíg nem került a pörköltbe. A burgonya az erős fagyokat már nem bírja, a hagyma viszont ezzel is megbirkózhat.

A hagyományos pince a legjobb a burgonyának, de a lecsírázást akkor sem szabad kihagyni, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább elálljon. Vagyis időről időre át kell nézni az eltárolt mennyiséget, és le kell tördelni a csírákat. Ha ezt elhanyagoljuk, számíthatunk rá, hogy a csírák lassan felemésztik, összefonnyasztják, szárítják a burgonyánkat. Ilyenkor az esetleg rothadásnak indult szemeket is el kell távolítani a zsákból.

Amit talán kevesen tudnak: kapható csírázásmentesítővel kezelt burgonya is. Viszont az nemigen derül ki a csomagolásról, hogy az adott zsákba ilyen termést raktak-e.

krumplikenderfonohuAkinek nincs pincéje, de van szellőzővel ellátott kamraszekrénye, fűtetlen kamrája, az is megpróbálkozhat a teleltetéssel. A panelokban jól beválhat a nem fűtött lépcsőház, vagy akár az erkély is. Ha világos a hely, akkor feltétlenül takarjuk le a burgonyát, hogy késleltessük a csírázást, és hogy ne zöldüljenek meg a szemek.

Az erkélyen szőnyeggel, vagy hullámpapírral bugyoláljuk be a zsákot. Kinti tárolásnál csak kisebb mennyiséget vegyünk, nagyjából annyit, amennyit a nagy fagyokig (karácsony környékéig) elfogyaszt a család.

Már csak azért is érdemes bevásárolni, mert a burgonya ára a következő hetekben is emelkedni fog. Emellett szól még, hogy már a bevásárlóközpontokban és a vidéki termelőknél is akciósan vehetjük mostanában a zsákos hagymát és a burgonyát is – mondta Szabó István. Három zsák krumpli mintegy száz kiló, ami egy átlagos családnak kitarthat akár februárig is.

Amit még érdemes megfontolni: az otthoni tárolásnál biztosan lesz veszteségünk, míg a később frissen vásárolt burgonya válogatott. Igaz viszont, drágább is lesz.

Forrás: hir24.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek