Segítsük a tavaszi kánikulában kertünkbe „érkező” állatokat!

03 máj. 2012 Horváth Rita

sundisznoA rég nem látott tavaszi aszály és az április végén ránk köszöntő, elhúzódó júliusi kánikula együttes hatása nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre.
Az etető madarak mellett a fészket elhagyó fiókák számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár fészekanyagot. Szerencsére van megoldás! Az MME Madárbarát kert programjának eszközei segítenek az ilyen helyzetek kezelésében is.

Az itatás legegyszerűbb megoldása a kertészeti árudákban is beszerezhető, kb. 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátét, amit ha a talajra teszünk, akkor a madarak mellett (éjszaka) akár a sünök is tudnak inni és fürdeni ebben.
A madáritatókon ilyen aszályos, kánikulai időben egész nap nyüzsögnek a környék madarai, melyek megfigyelése nagy élményt jelent.
A mostani száraz melegben hajnali harmatképződés sincs, ezért az olyan kicsi, harmativó állatok, mint a fali gyíkok is rászorulnak a fantasztikus farakás állatait segítő itatóra.

madarles1A mostanihoz hasonlóan extrém száraz tavaszi időszak rendkívül kedvezőtlenül hat a sárfészket építő füsti és molnárfecskék költési sikerére, mert a madarak fészek-építőanyag hiányában nem, vagy csak rendkívül nagy energia ráfordítással tudják tatarozni a régi fészkeiket, illetve újakat építeni.

A tavaszi esők elmaradásával hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a fecskék össze tudják gyűjteni a sár fészek-építőanyagot. A vidéki állattatás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.

Ilyenkor különösen fontos segítséget jelenthetnek a mesterséges sárgyűjtő-helyek, melyeket akár ablakpárkányon is működtethetünk. Ott, ahol nem áll módunkban sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetjük a madarakat a fészeképítés és -tatarozás kényszere alól.

További részletek az mme.hu oldalon!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek