Őszi átalakulás naranccsal és lilával

28 okt. 2012 Molnár Mária

oszivaltozas1Ilyenkor ősszel a természet egyre inkább lelassul, az ember is visszavonul belső világába. Hogyan kapcsolódik az őszhöz a narancs, az arany és a lila?
Mit jelentenek ezek a színterápiában és hogyan használhatjuk otthonunkban?

Ilyenkor ősszel a természet egyre inkább lelassul, az ember is visszavonul belső világába. A zajos, harsány, élményekkel teli nyár már a múlté. Az évnek ebben a szakaszában a külső dolgokról áttevődik a hangsúly a belső dolgokra. A borongós, esős napokon a meleg lakásban, vagy az utolsó simogató napsugarak láttán az aranysárga színű erdőkben kirándulva szívesen töltjük időnket a családdal, barátokkal, vagy a gondolataink között elmerülve. Lássuk, miként kapcsolódnak az őszhöz a narancs, az arany és a lila a színek, mit jelent ezek kombinációja, és miként jeleníthetjük meg őket otthonunkban.

oszivaltozas2A szivárvány utolsó látható színeként a lila az elmúlást, az átalakulást szimbolizálja. Amikor valami véget ér, szomorúak lehetünk, az is lehet, hogy félünk a változástól. Szokták mondani, hogy egy biztos dolog van az életben, az pedig a változás. Ahhoz, hogy új dolgok áramolhassanak be az életünkbe, helyet kell adnunk nekik, ahhoz pedig elengedésre és bizalomra van szükség.

Legyen szó akár egy új gondolatról, helyzetről, tárgyról, személyről, addig nem tud belépni az életünkbe, amíg helyet nem csináltunk neki. Ha elgondolkodunk azon, vagy rámeditálunk arra, mik azok a korlátozó hiedelmeink vagy kapcsolataink, amik fogva tartanak minket és az átalakulás útjában állnak, akkor azok tudatosításával és elengedésével megindulhat egy minőségi változás bennünk és körülöttünk. Ehhez a bizalom is fontos, hogy higgyünk abban, hogy életünkben megjelenik minden, amire szükségünk van. Ez egy mély, belső öröm megéléséhez vezethet el bennünket, illetve nyitottabbá válhatunk az új tapasztalatok megélésére, amelyek révén bölcsebbé válhatunk.

A narancs/lila üveg abban segít, hogy életünk változásokkal teli korszakaiban biztonságban érezzük magunkat. Segít szembesülnünk olyan, tudatalattiban lappangó régi sokk-élményekkel, melyek ma is képesek motiválni bennünket. Ugyanakkor megszünteti a kiszolgáltatottság érzését, függetlenné tesz. Segíthet megszabadulni káros szenvedélyeinktől és enyhíti a bűntudatot.

oszivaltozas3A lila/arany üveg legmélyebb félelmeinket gyógyítja. Felszínre hozza a bennünk lévő bölcsességet és támogat abban, hogy elérhető célokat találjunk. Fokozza önismeretünket, segít reálisabban látnunk a világot. Visszafogja kritikus hajlamunkat, ezáltal megértőbbek leszünk mások és önmagunk iránt is. Használatával könnyebben úrrá lehetünk zavarainkon, örömet, felszabadult érzéseket hoz életünkbe.

A két szín kombinációját otthonunkban is használhatjuk. A lila az ember energetikai rendszerében a korona csakrához tartozik, ezért a spiritualitás színe is. Ebből kiindulva támogatja a relaxációt, nyugtató hatása van, így a hálószobában, a meditációs szobában vagy akár a fürdőben is remek választás lehet. Jó hatású minden olyan helyiségben, ahol csendes tevékenységet folytatunk. A nagyobb felületeken, falakon halványabb árnyalatot válasszunk, mert az intenzív lila elnyeli a fényt, és sötétté teheti a helyiséget.

Fehér falak között is jól mutat ez a párosítás, ekkor a kiegészítőkön jelenhet meg a lila és a narancs. Nappaliban, étkezőben és a konyhában már az intenzívebb színváltozatok is használhatóak, a narancs a társas kapcsolatainkat és a kreativitást javítja, lilával kombinálva az ezekkel kapcsolatos változások megélésében is segítségünkre lehet.

Forrás: harmonet.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek