Őseink gyümölcsei: eperfa, som, berkenye, homoktövis

17 jan. 2013 Zsilinszky Pál

eperfaErdeinkben több olyan gyümölccsel is találkozhatunk, melyeket őseink jól ismertek és gyűjtöttek. Ezek nagyon egyszerűen termeszthetők már otthon is.

Az alábbiakban ismerkedjünk meg négy kedvelt növénnyel, melyek „aranyat érnek”, és sokféleképpen felhasználhatók. A négy gyümölcs: a fekete és fehér eper, a húsos som, a házi berkenyeés a homoktövis.

Fekete és fehér eperfa
A múlt század közepi Alföldön nem volt olyan kisbirtok, melynek udvarán ne állott volna eperfa. Gyümölcse kitűnő nyári csemege volt nemcsak a háziállatoknak, hanem a gyerekeknek is. A ráérő idősebbek pedig bort készítettek belőle. Afganisztánban nyersen és szárítva lisztté őrölve napjainkban is mindennapi táplálék. Az eperfák értékes termései karotint, rutint, cukrot, szerves savat, ásványi anyagokat, pektint tartalmaznak. Útjaink mentén elvadulva elsősorban az apró termésű, selyemhernyó-tenyésztésre ültetett és elvadult fehér eperfával találkozhatunk, de a még megmaradt alföldi tanyákon ezeknél sokkal ízletesebb és nagyobb méretű (5-6 cm), fekete, fehér és rózsaszínes termésű változatok is fellelhetők.
Az eperfa napfény-, és melegigényes növény, kedveli a mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajokat.

Húsos som
A húsos somot ősidőktől fogva nemcsak gyűjtötték, hanem kertekbe is ültették. Erdeinkben mindenütt gyakori. Sok vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. Nagyon igénytelen növény, legjobban mégis a napos, meleg fekvésű, középkötött, meszes talajon fejlődik. Hűvös-árnyékos helyen rosszul kötődik és nehezen, igen elhúzódva érik be.

haziberkenye2Mivel magja két évig is elfekszik, zölddugványról vagy magoncaira szemezve szaporítható eredményesen. Fajtái csak most kezdenek kialakulni. Csak teljes érésben leszedve lesz puha és kellemesen édes, de féléretten 10 nap alatt utóérik. A nyers fogyasztás mellett készíthető belőle aszalvány, lekvár, szörp vagy pálinka is.

Házi berkenye
A házi berkenye szintén régóta termesztett gyümölcs. Vitaminban, egyszerű cukrokban, makro- és mikroelemekben igen gazdag. Teljes érés előtt gyógynövényként, éretten lekvárként, befőttként használható. Napsütéses, meleg helyen, mészben gazdag talajon fejlődik jól, ahol akár 20 m-es magasságot és 4 m-es körméretet is elérhet. Gyümölcse lehet alma vagy körte alakú.

homoktovisHomoktövis
Ezt a már az őskorban is gyűjtött, nyersen nemigen fogyasztható, erősen savas gyümölcsöt napjainkban kezdik újra felfedezni rendkívül értékes vitaminjai, karotinja, szerves savai, továbbá nagy nyomelemtartalma miatt. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle, gyógyszeralapanyagként pedig sebek kezelésére, sugárártalom csökkentésére használható. A homoktövis bokorrá vagy fává is nőhet. Mivel kétlaki, legalább egy termős és egy porzós növény kell sikeres termesztéséhez. Enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talajon fejlődik a legjobban, de a sós talajt is elviseli. Fénykedvelő és igen szárazságtűrő növény.

Hazánkban vadon igen ritka, csak néhány helyen, homokos folyópartokon fordul elő, ezért védettséget élvez.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek