Országossá válhat „A legszebb konyhakertek” program

02 aug. 2012 Administrator

konyhakert2A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, s a pázsit, a virágok, valamint a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük méltó hely.

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester hirdette meg városában a programot, amelyben versenyre hívták a jelentkezőket. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott kezdeményezés célja, hogy az akció az egész országra kiterjedjen.

Alig néhány évtizede még hozzátartozott a vidéki udvarokhoz a konyhakert, amely szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a portákról, mondta Kovács Szilvia. Jó lenne, ha visszafordulna ez a folyamat, és a családok ismét termesztenének zöldséget a saját konyhájukra. Ez nem csak gazdasági, hanem szemléletbeli kérdés is.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki Karcagon lakik, Kovács Szilvia alpolgármesterrel együtt szorgalmazta „A legszebb konyhakertek” című vetélkedés elindítását. Dobos László polgármester a karcagi kistérség településeire kiterjesztve is meghirdette az akciót, Püspökladány már csatlakozott a programhoz. A szervezők bíznak abban, hogy a jó példa országszerte követőkre talál.

konyhakert1A verseny szó jelképes, hiszen nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, a régről ismert formájukban. Karcagon néhány könnyen teljesíthető kívánalmat fogalmaztak meg a kiírásban. A kert rendezett környezetben helyezkedjék el a lakóportán, legyen gondozott, s legalább ötféle zöldség növekedjék benne. A növényeket a gazda választja szabadon, a konyhában leggyakrabban asztalra kerülő élelmiszer alapanyagokból: pl. petrezselyem, zöldborsó, sárgarépa, paprika, paradicsom, uborka, tök, saláta.

Karcagon 22-en jelentkeztek a versenyre, amelynek szeptemberben lesz az eredményhirdetése, és értékes ajándékokat adnak át a veteményezőknek. Az alpolgármester szerint indulásnak biztató a benevezők száma. A város körül kialakított zártkertek használói közül is jelentkeztek, de nevezhettek azok is, akik teraszon, zsebkendőnyi földdarabkán szeretnének veteményest kialakítani és művelni.

Mint olvasóink bizonyára emlékeznek rá, a sokszinuvidek.hu hetekkel ezelőtt hirdetett hasonló játékot: a vállalkozó kedvűek fotót küldhettek be konyhakertjükről. A beküldött és itt látható fényképek igazolták, hogy nagyon sok gazda-szemléletű ember szorgoskodik azon, hogy a legfontosabb zöldséget, gyümölcsöt megtermelje. A cikkben látható fotók is játékunkra érkeztek.

Forrás: agromonitor.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek