Nem várhatunk tovább: fagyok előtt takarítsuk be a zöldségeket!

28 okt. 2012 Virágné Fejes Éva

elelmiszer1Az időjárás előrejelzések szerint a napokban csökken a csapadék mennyisége, szárazabb, időnként szeles időre van kilátás, a felhőzet felszakadozhat.
Hajnalban fagyok lehetnek, s nappal is hűvös lesz. Van tehát még néhány napunk, hogy a kertből betakarítsuk az utolsó, még kint lévő zöldségeket is.
A legtöbb zöldségfélét már szeptembertől lehet szedni, de az októberi kedvező időjárás tovább érlelte a zöldségféléket. Most nem várhatunk tovább, szedni kell.

Általánosságban azt mondják, száraz, esőtől mentes helyen, tető alatt tartva a fagyokig nem kell raktárba vinni őket. Szellős helyen ugyanis kisebb a veszélye a fertőzések kialakulásának. Ha nincs elegendő tárolóépületünk, akkor a szabadban, veremben és prizmában is lehet tárolni egy ideig. Régi tárolási módok ezek, amellyel – egy kis odafigyeléssel – akár tavaszig eltarthatók zöldségeink.

Általános betakarítási tudnivalók
Valamennyi még most is a kertben levő zöldségfélét – a leveleseket és a gyökérzöldségeket egyaránt – lehetőleg száraz időben szedjük és tisztítsuk meg a felesleges levelektől. Az egészséges termést biztonságosan raktározhatjuk, az egészséges növényi maradványokat pedig a komposztban hasznosíthatjuk. Ellenkező esetben a tárolás során a raktári kórokozók elrothasztják azokat. Ügyeljünk arra is, hogy a válogatás során ne érje nyomás vagy sérülés a fejeket, gyökereket, tehát ne dobáljuk őket sem a szedéskor, sem a ládába. A raktározás alatt lehetőleg 2–5 fok legyen. Időnként ellenőrizzük a tárolási hőmérsékletet, a tárolt terményeket. A fertőzötteket, amelyeken az elváltozások már a tárolóban alakultak ki, mielőbb távolítsuk el, még mielőtt a tárolási betegség átterjedne az egészségesekre. Ha már kialakult a fertőzés – válogatás nélkül – gyorsan elrothasztaná a többit is. Ezek már használhatatlanok lesznek.

kertiszerszamSzedés és tárolás
A zöldségféléket nem mindegy, hogy mikor és hogyan szedjük. Valamennyinek megvan a titka. A hőmérséklet nulla fok feletti legyen, a páratartalom pedig magas, 85–90 százalékos. A raktározás kezdetén a páratartalom alacsonyabb legyen, hogy kissé szikkadjanak a fejek, de mégse száradjanak ki, fonnyadjanak meg.
Szinte minden zöldségfélénél a teljesen érett termés alkalmas a téli tárolásra, de vannak kivételek is, mint például a karfiol vagy a bimbóskel.

Karalábé
Karalábé még novemberben is a kertben maradhatott. Nem árt, ha kicsit megcsípi a dér. Ilyen esetben szedés után megtisztítva a mélyhűtőbe kerül.
Raktári téli tárolásra a kék színű fajták alkalmasak. A fehérek közül a Gigant fajta is alkalmas a téli raktározásra, mivel nem hajlamos a fásodásra. A jól fejlett karalábét a lehető legkésőbb novemberben szedjük. Jól bírja a gyenge fagyokat. A szedéskor vágjuk le a leveleit és a gyökerét.
A téli káralábé veremben, pincében és nem hűtött tárolóban tartható el. Homokban kevésbé fonnyad és friss marad. Ládába is tehetünk homokot, majd abba állítsuk a karalábéfejeket.
A tárolási hőmérséklet 0–5 fok körüli, a páratartalom pedig 85–90 százalékos legyen.

0512karfiolKarfiol
Hosszabb tárolásra a nem teljesen kifejlett rózsákat kell szedni. Reggel vágjuk le őket. A fagyok beállta előtt kell szedni azt a karfiolfejet, amelyet tárolóba szánunk. Ha kissé megcsípte a dér, akkor ne kísérletezzünk vele, inkább tegyük mélyhűtőbe.
A karfiolrózsákon hagyjunk meg 2 bontólevelet és a torzsa egy részét. Ha mégsem marad rajta borítólevél, akkor csak egy rétegbe rakjuk a ládába, fejjel lefelé. A ládákat ilyenkor fonnyadás elleni védelem céljából fóliával béleljük ki.
A karfiol kényes zöldségféle, ezért tárolására fagypont alatti hőmérséklet kell, a mínusz 1-2 fok a legalkalmasabb. A páratartalom 90 százalékos legyen. Közben fontos az állandó légáramlás biztosítása: ilyenformán 3–10 hétig eltartható.

Sárgarépa,petrezselyem
Viszonylag nehezen tárolható. A hidegre érzékeny, akárcsak a befülledésre. A tavaszi felmelegedéskor nagyobb a veszteség, azaz a rothadás veszélye. A megfagyástól kevesebb a kár. Az eltarthatóságot nagyban befolyásolják a termesztési feltételek: a sokat öntözött, a nitrogénműtrágyázott, a hűvös és nedves, kötött talajban nevelt sárgarépa rosszul viseli a raktározási feltételeket. A közvetlenül istállótrágyázott parcellából szedett répa szintén rövid ideig tárolható. A fagyok előtt kell felszedni, mert a kissé fagyos répa repedezik, és hajlamos a rothadásra. A szedés után kissé szikkasszuk az ágyás tetején, majd tisztítsuk meg és csavarjuk le a levélzetét. Figyelem: a lombját nem kell vágni, hanem le kell csavarni. A pincében érdemes tárolni, de lehet homokban, veremben is. Csak arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon át. Egyenletes hőmérsékletű helyen fél évig, akár tavaszig tárolható. A legkedvezőbb a 0–1 fok. A páratartalom 90–95 százalék. Ha ezeket a feltételeket nem biztosítjuk, lényegesen csökken a tárolási ideje.

A gyökérpetrezselyem (nálunk csak zöldségnek nevezik) hasonlóképp tárolható, mint a sárgarépa. A különbség csak annyi, hogy a petrezselyem jobban tűri a hideget. Akár mínusz 1–2 fokon sem károsodik. Hajlamos viszont a baktériumos fertőzésre. A levegő páratartalmára is érzékeny, 80–85 százaléknál ne legyen magasabb. Veremben is tárolható a szabadban.

ceklaPasztinák, cékla, retek
A három gyökérzöldségfélét hasonlóképpen lehet tárolni. A különbség csak annyi, hogy a pasztinák sokáig, a nagy fagyokig maradhat a kertben. Vidékünkön ritkán viszik tárolóba, mert jelentős mértékben fagyálló, és a termőhelyen is áttelel. Az ágyásban is hagyható a mínusz 10 fokig.
A cékla és a retek szintén a gyökérzöldségekre jellemző feltételeket szereti a tárolóban, tehát a pasztinákkal egy tárolóban tartható. A fagyokig a céklát és a retket (a téli retken kívül) fel kell szedni. A gyökeréről szedjük le a földet, a levélzetet és a gyökeret pedig törjük le. A termés héja ne sérüljön meg.
Jól tárolhatók a kései vetésűek. Mindhárom esetében – ha tárolni akarjuk – igyekezzünk tartani a nulla fok körüli hőmérsékletet, és ezzel együtt a magas páratartalmat is, a 90–95 százalékot.
Ha felszedtük, akkor mindegyiket homokban a legjobb tárolni.

Burgonya
Pincében a legsikeresebb a tárolása, de a fagyokig tető alatt, fagymentes helyen szellős ládákban is maradhat. Amint fagypont alá süllyed a hőmérséklet, vigyük tárolóba a ládákat. Pincében és prizmában egyaránt jól tárolható. Tavaszig a veszteség akár 20 százalékos is lehet, mert fonnyad és rothad, ha nincsenek meg a tárolási feltételek. A szellőztetett tárolóban kisebb a veszteség, egészen 5 százalékig csökkenthető. Ezért sikeresebb a tárolás az épületben. A prizmában jobban oda kell figyelni, gyakrabban ellenőrizni a páratartalmat és a hőfokot. Érett és ép héjú, száraz burgonya kerüljön a raktárba. A szedés után szikkadni hagyjuk (ami eddig már megtörtént), ekkor a sebek is behegednek. A tárolás előtt mindenképpen válogassuk át: a sebzett, foltos, rovarrágott és zöld példányokat szedjük ki. A túl korán felszedetteket is hagyjuk a szabadban, szellős helyen száradni legalább 10-15 napig. Ugyanígy járjunk el a nyirkos földből felszedettekkel is. Fagyos burgonyát sohasem szabad tárolni, mert ilyenkor még nagyobb a fertőzés. Ládában vagy zsákban tárolható.

A burgonya tárolási hőmérséklete 3–7 fok. A páratartalom 85–95 fok közötti. Akár fél évig is raktározható, vidékünkön a piacon még májusban is van előző évi burgonya.

kaposzta1Káposzta
A káposztafélék legtöbbje tárolható tavaszig. Lehetőleg későn, de a fagyok előtt mindenképpen szedjük fel a káposztát és a kelkáposztát. A mínusz fokokat is bírja, de ilyen esetben csak a fagy felengedése után vágjuk le a gyökértörzsről. Tárolóban, rekeszekben raktározható. A legjobb a nulla fok körüli hőmérséklet. A páratartalom 85–95 fok közötti legyen, úgy, hogy a tárolás elején alacsonyabb legyen, mert akkor kell száradnia.

Bimbóskel
Leszedve nehezen tárolható, mert könnyen sárgul és megpuhul. Tanácsos úgy leszedni, hogy a szárával, vagyis torzsával együtt vágjuk le a gyökérről. A legalsó bimbó alatt 3-4 centire vágjuk le, a felső bimbó felett pedig 2 centit hagyjunk meg. A tárolási hőmérséklet mínusz 1-2 fok. Mivel a fagypont alatti fokokat is bírja, az első fagyok idején is a kertben maradhat. Ha fóliával takarható, akkor tovább, fagyos időben is kint maradhat az ágyásban.

Zeller
Szintén bírja a hideget. A tárolhatósága is jó, de hajlamos a penészedésre. A meszes talajon termesztettek eltarthatósága gyengébb. A tárolásra szántakat a lehető legkésőbb szedjük fel, és hagyjuk a kertben szikkadni. A gyökérzeller levelét törjük le. A gyökerekből 3 centit hagyjunk meg, de az oldalgyökereket szintén távolítsuk el.
Prizmában homokban is tárolható. Raktározni épületben is lehet, de szellőztetni kell.

Forrás: magyarszo.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek