Nem tudsz róla gondoskodni egész télen? Akkor ne szoktasd magadhoz!

09 dec. 2014 Sikota Orsolya

A téli madáretetés különleges öröm. De hogyan tegyük, hogy jószándékunk ne vezessen szárnyas barátaink elpusztulásához? Mit tehetünk a madáretetőbe?  

madareteto1Meleg szobából gyönyörködhetünk vendégeink mutatványaiban, színes tollruhájukban, szemfülességükben, bátorságukban vagy éppen félénkségükben, a cinegék illemtudásában a meggyvágók profi szotyizásában… Felmerülhet a kérdés: szükség van-e egyáltalán a téli madáretetésre? Íme néhány praktika.

Mikor?
Az etetést csak a fagyok beálltával kezdjük (december elején, illetve ha hó fedi be a tájat) és csak azok elmúltával (február végén) fejezzük be. Ha korábban kezdjük, elvonjuk őket a fák tisztogatásától!) Ha elkezdtük az etetést, tegyük azt folyamatosan, mert a hozzánk szokott madarak számítanak rá.

A madarakat csak akkor kezdje el etetni valaki, ha a táplálék-utánpótlásról egész szezonban gondoskodni tud. Ha ugyanis az állatokat az etetőhöz szoktatja, de azt üresen hagyja, a madaraknak nem lesz idejük új forrásokat találni, és legyengült szervezetük a mínuszokban egy éjjelt sem bír ki.


Mivel?
Az etetéshez legjobb a napraforgómag, ezt a legtöbb madár szívesen fogyasztja. A napraforgó tányért egyszerűen kitehetjük az erkélyre, vagy beleszúrhatjuk a földbe, így egyben dekoratív madáretetőt is kapunk. Akaszthatunk a fákra félbetört diót és füstöletlen, fűszermentes szalonnát, madárkalácsot. A rigók, a vörösbegyek szívesen fogyasztanak apróra vágott sárgarépát, almát. Ők azonban néhány pintyfélével együtt a földön keresik élelmüket ezért érdemes a bokrok aljára (hó és macskamentes helyre) szórni a nekik szánt csemegét. A meggyvágó és a zöldike szívesen csemegézik a bolti kanári eleségből.

madareteto2Mivel ne?
Ne rakjunk kenyérmorzsát az etetőbe, mert ha nedvesség éri, könnyen megsavanyodik és halálos bélgyulladást okozhat. Nyugodtan etethetünk kenyeret a Duna-parton repkedő dankasirályokkal vagy az ablakra járó balkáni gerlékkel, verebekkel.

Miben?
Etetőnek bármi megfelelhet, legyen az műanyag flakon vagy konzervdoboz, de egy szép fából készült etető egész évben dísze lehet ablakunknak, kertünknek. Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy macskák ne érjék el az etetőt!

Itatásáról is gondoskodjunk

Aki teheti, az éjjel befagyott itatókat reggelente töltse fel „kézmeleg” vízzel: mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre el lehet látni őket folyadékkal. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek