Nem lehetetlen! A tyúkólak is lehetnek kertünk díszei

15 szept. 2015 Tartalomszerkesztő

Ha még sohasem tartottunk tyúkot a kertünkben, ne gondoljuk azt, hogy ez olyan bonyolult. A tyúkok jópofa jószágok, kíváncsiak és viccesek, azonkívül hasznosak is.

 

csikjo

 

Hogyan kezdjük?

Elkezdhetjük akár egy jércével is, de mivel a tyúkok alapvetően társas lények, az az igazi, ha egyszerre legalább két vagy három pipit is beszerzünk. Kakas nem szükséges ahhoz, hogy a tyúkok tojást tojjanak. Ha nem szeretjük a kora reggeli – és gyakran egész napos – hangos kukorékolást, a kakas beszerzését nyugodtan hagyjuk ki.

 

Csibék, jércék beszerzése

Csakis megbízható helyről szerezzünk be fiatal állatot. A naposcsibék érzékeny  kis jószágok, ha nem akarjuk (vagy nincs rá lehetőségünk), hogy  állandó meleg helyen (infralámpával, vagy ún. műanyával) tartsuk őket, inkább legalább 10-12 hetes jércéket szerezzünk be. Ebben a korban már nem olyan érzékenyek a hidegre, tarthatjuk őket a kertben.  Tojóink  18-20 hetes korukra lesznek ivarérettek, ekkor kezdenek tojást rakni.

 

Helyszükséglet

A tojótartáshoz szükséges egy tyúkól/ketrec, etető és itató edény, lehetőleg olyan, amit nem tudnak jószágaink felborítani.  A tyúkól nem kell, hogy különösebben nagy legyen, mivel  tojóink úgyis egymás közelében maradnak. A tyúkólhoz kell, hogy tartozzon ún. tojófészek is, aminek viszonylag zártnak és kicsinek kell lennie, hogy tojóink szívesen használják tojásrakásra.

Ha nem akarjuk, hogy egész nap kertünkben kószáljanak, célszerű kifutóval/udvarral ellátott ólban tartani őket. A tyúkól éjszakára mindenképpen jól zárható legyen, hogy megvédjük jószágainkat az éjszakai ragadozóktól, mint pl. a nyest.
A tyúkok helyigénye fajtánként változó. Általában  elmondható, hogy egy tojónak kb. 0,5-0,9 m2-re van szüksége az egészséges tartáshoz. Ennél kisebb helyen is  fognak növekedni és tojást rakni, de a mi  célunk az, hogy kedvező és egészséges körülményeket  biztosítsunk számukra.

 

Etetés, itatás

Vidéki nagyszüleink kukoricadarán és maradék konyhai zöldségen tartották tyúkjaikat. Ezt mi is megtehetjük, de ha egyenletes tojásellátást szeretnénk, akkor célszerű szakboltokban kapható, a tyúkok életkorának megfelelő (naposcsibe-, indító-, tojó-) táppal etetni őket, legalábbis vegyesen a darával és zöldséggel.

Persze a tyúkok imádnak kapirgálni a kertben ehető finomságok után kutatva, ezért ha tehetjük, engedjük ki őket. A mieink kedvence a sáska, ezt kb. két másodperc alatt tudják eltüntetni. Fontos, hogy mindig legyen elérhető tiszta vizük, különösen a nyári forróságban.

 

A tyúkól mutatós is lehet

csik122

 

Egy kis segítség részletekben

csik12

Igazi delux stílus

csik21

Lehetőség raklapból

csik

Kényeztetés magasfokon

csik5

 

Tyúkudvar.blog

csik2

csik4

csik11

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek