Napenergiában versengtek a magyar települések

13 aug. 2012 Megyeri Szabolcs

napkollektor-megyeri2Magyar falvak és városok folytattak versengést a legnaposabb település elismerő cím elnyeréséért. A napenergia felhasználásának vetélkedője volt ez.

Divatos téma az alternatív energiaforrások kiaknázása, közülük is a napenergia örvend az egyik legnagyobb népszerűségnek, hiszen a napkollektorok előállítása közben keletkező szennyezést leszámítva ez egy valóban környezetbarát és zöld megoldás. Ezért a napenergia felhasználásának propagálása teljes mértékben támogatandó, így az a csata is szót érdemel, amit magyar falvak és városok folytattak és folytatnak a legnaposabb település elismerő kitüntetés elnyeréséért.

A Napkorona bajnokság már évek óta zajlik, és folyamatosan díjazzák a programban résztvevő jelölteket, annak függvényében, hogy mekkora arányban alkalmazzák lakhelyükön a megújuló energiaforrást. A versengésbe három kategóriában (5000-nél kevesebb lakosú, 5000 és 50000 közti lakosú, és 50000 lakos fölötti települések) szállhatnak be a jelentkezők. Idén a kis falvak közül Nagypáli, a közepes települések közül Tapolca, a nagyobbak közül pedig Sopron diadalmaskodott, utóbbi többek közt a Lővér strand és a helyi büntetés-végrehajtási intézet napkollektorai miatt állhatott a dobogó legfelső fokára.

A bajnokság egy korábbi felvonásának összefoglalója:

{youtube width="400" height="266"}3y1CrYysoKE{/youtube}

napkollektor-megyeriAz értékelés két fő szempont szerint történik. Egyrészt a napkollektorok nm-ben kifejezett területe, valamint az általuk termelt energia Kwh-ban számolva adja ki a pontszámot, melyet a lakosság számához viszonyítanak a bírák. Az így kiszámolt számadat adja a rangsor alapját. A verseny pénzdíjjal nem jár, de a számtalan sajtómegjelenés reklámértéke, a konferenciákon, pályázatokon való részvételi lehetőségek, na és persze a megvalósult fejlesztések áldásos hatásai mindenképpen kifizetődőek. A nyerteseknek természetesen nem csupán egy kézfogás jár mind e mellé, hanem igazoló diplomát, és a település határára állítható táblát is kapnak, mellyel büszkén hirdethetik az eredményt.

A verseny nem hazai találmány - bár ez mit sem von le az értékéből - , a bajnokság ugyanis a nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata, melyben a 2012-es évben 174 település versengett három kategóriában. A jelentkezés továbbra is nyitott, a vállalkozó kedvű önkormányzatok a napkoronabajnoksag.hu weboldalon indulhatnak. A települések a központi fejlesztések mellett inspirálhatják a helyieket a napenergia aktív kihasználására, így a verseny lokális propagandaként is működhet, amennyiben a lakosok követendőt példát látnak a kollektorok telepítésében.

A szerző blogját itt tekintheted meg!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek