Nagyi túlélő kamrája

28 dec. 2013 Fűszeres Eszter

Gyerekkoromban a drága nagyanyám sokszor elmondta, hogy mit kell tenni, ha jön a háború. A legtöbb tanács természetesen az élelmezéshez kapcsolódott.

fejeseva2Bár háború nem fenyeget, érdemes most is elgondolkodni a kérdéskörön. Gyerekként unalmasnak találtam ezeket a tanmeséket, sőt kicsit meg is mosolyogtam – hiszen egy gondtalan gyereknek teljességgel elképzelhetetlen az, hogy egyik napról a másikra felborul a kis élete, és már nem olyan biztos a reggeli kakaó, vajas kiflivel.
No de mit is mondott a nagyi? És nézzük meg azt is, mi a mai helyzet?

Nagymama: mindig legyen a háznál egy nagy bödön zsír! A zsírban lehet áram nélkül is tartósítani a húst, egy nagy bödön zsírban simán elfér 10 libacomb is, a májról nem is beszélve, de mehet bele bármi más is, a lényeg, hogy jól legyen megsütve, majd zsírral vastagon borítva.
Napjaink: nincs zsírosbödön itthon, egyébként szoktam télen kacsacombot konfitálni, de ha plusz hús kerül a házhoz, inkább lefagyasztom. Szerencsére húsárut szoktunk füstölni minden évben.

Nagymama: mindig legyen egy párnahajnyi szárazbab! Ezen nincs mit magyarázni, a bab az finom, és kell tavaszra is, hogy újra lehessen ültetni.
Napjaink: attól félek, hogy megzsizsikesedik ennyi bab, a másik, hogy Budapesten nem tudnám elültetni. Egyébként az erdőbényei babültetvényem nagyon szépen termett nyáron, úgyhogy ezt kipipálhatjuk végre.

Nagymama: a befőttes üvegeket mindig tisztán, celofánnal és újságpapírral fedve tegyük el! Így ha nagy ínség is van, de mégis kerül valami gyümölcs a házhoz, gyorsan el lehet tenni, nem kell energiát pazarolni a mosogatásra, mondjuk a víz felforralásával.
Napjaink: bevallom, ezt felesleges tanácsnak érzem a XXI. században. A befőttes üvegeket én is elmosva teszem el, a tetejét is rácsavarom. Hol van már a celofán?

tuzifa3Nagymama: legyen két évre elegendő tűzifa! Ezen nincs mit magyarázni.
Napjaink: központi gáz cirkó. Ha nincs, Budapesten megfagyunk, hiába van fa, nincs cserépkályha, amiben eltüzelhetjük.

Nagymama: legyen otthon jó sok petróleum! Mama, ezen sajnos túllépett az idő, nincs petróleumlámpánk.
Napjaink: van viszont legalább 500 mécsesünk, és erősen gondolkodunk egy napelem beszerzésén a háztetőre, biztos, ami biztos alapon.

Nagymama: annyi pálinka és bor legyen otthon, amennyi csak elfér a pincében. A pálinkát és a bort mindig el lehet adni, ha másképp nem megy, el lehet cserélni.
Napjaink: az ötletet békeidőben is támogatom, de sajnos nincs pincénk :-)

Nagymama: és a szokásosak a kamrapolcra! 20 kg cukor (kicsit sokallom), 3 kg só, 2 kosár csipkebogyó, 20 üveg szilvalekvár, fűszerek, kamilla virág, kovász, liszt, ecet, kötszer és gyógyszerek.

Hát ezek voltak a vidéki nagyi tanácsai, melyek háború nélkül is elgondolkodtatóak.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek