Mire figyeljünk a kültéri konyha tervezésénél?
Hazánkban is egyre népszerűbbek a kültéri konyhák. Mielőtt nekikezdenénk a megvalósításnak, nem árt ha néhány fontos szempontra odafigyelünk.
A szabadtéri konyha megtervezése
Két alapvető módja van a kerti konyha megépítésének. A leggyakoribb, alapot önteni a fagyás mélységig, és felépíteni betonból. A kapott struktúrát lefedik pulttal, az oldalakat pedig befedik stukkóval, csempével vagy kővel. Ha megfelelően lett megépítve, a konyha évtizedekig megmarad.
- Előnyei: tartósság, erősség
- Hátrányai: nagy költségek, építés nehézsége
A kültéri konyha építésének másik elterjedt módszere, hogy létrehoznak egy keretet acél szegecsekkel, körberakják betonlapokkal és a tetejét lefedik pulttal. Ennek a szélét is befedik stukkóval, csempével, furnérozott kővel. Gyakran használnak ember által furnérozott köveket. Az így megépített konyhának nincs szüksége mély alapra, ezért gyakran építik őket 4 centis betonlapokra. Ezáltal, könnyen be lehet illeszteni utólag is egy már kiépített udvarba.
- Előnyei: kisebb költségek, kevésbé nehéz építés
- Hátrányai: nem olyan elpusztíthatatlan, mint a szilárd építmény, valamint nagyobb kihívás úgy megépíteni, hogy bírja a megterhelést
A legtöbb szabadtéri konyha, amit a grillező vagy a medence mellett láthatunk, acélkerettel épültek, a nagyobb tájak részeként épített kerti konyhák pedig beton falazatúak.
Munkapultok
Ha figyelmen kívül hagyjuk a fenntarthatósági kérdéseket, talán a gránit lesz az első számú választás. Tömör, ellenáll az időjárásnak és sok mindenre használható. A mesterséges alternatívák, mint a Silestone (szintetikus kvarc kő) hasonló megjelenést és funkciókat biztosítanak. A polírozott beton munkalapok elképesztőek, de egy kicsit több karbantartást (tömítést) igényelnek, a likacsos jellegük miatt. A legkevésbé valószínű, hogy valaki olyan szivacsos köveket használjon munkalapnak, mint a kockakő vagy homokkő. Bár jelentős költségmegtakarítást biztosítanak, ezek könnyen foltosak maradnak. Képzeljünk csak el egy estét a barátokkal, hamburgert sütve, rohangáló gyerekekkel, egy kis vörös borral – gondoljunk bele, hogy mit művelhetnek mindezek a világos színű, jó nedvszívó felülettel.
Grillező
Mint mindenhol, a márkanevet meg kell fizetni. A grill-egység megvásárolásakor legyünk alaposak, kérdezzük ki a szakemberek véleményét. A legolcsóbb vagy legdrágább termék sok esetben nem a legmegfelelőbb választás.
És mi a helyzet, ha a meglévő grillezőt módosítjuk, hogy beépített legyen? Valójában nem olyan egyszerű. A beépítésre alkalmas grillek rendelkeznek a biztonságos rögzítéséhez szükséges alkatrészekkel, az állókviszont nem. Sajnos nem olyan egyszerű, hogy levágjuk a lábait és kész. Ha azonban mégsem szeretnénk pénzt költeni egy beépíthetőre, hanem helyette felhasználnánk az állót, akkor úgy kell megtervezni a helyet, hogy legyen egy falnyílás, ahova befér. Nem néz úgy ki, mint egy beépített, de legalább használhatjuk a munkalap bármelyik oldalát.
Világítás
Ne becsüljük alá a munkafelület és a terület kivilágításának fontosságát. Nem igazán szórakoztató egy zseblámpát szorongatni a fogaink közt, miközben próbáljuk megállapítani a sülőfélben lévő hús színét. Vásárolhatunk alacsony feszültségű lámpákat, melyeket rácsatoljuk a kert világítási rendszerének a vezetékeihez, és felszereljük a munkalapra. De használhatunk napelemes lámpákat is.
Kiegészítők
A lehetőségek korlátlanok – vehetünk oldalsó égőket, hűtőszekrényeket, szemeteseket, melegítő fiókokat, minden kültéri használathoz elképzelhető dolgot. Minden szakácsnak más az igénye, ezért nem érdemes a lehetőségekről vitatkozni. Egy dolog fontos: ne fukarkodjunk a konnektorokkal. Ha már a kültéri konyha megépült, meg a terasz is köré épült és a kerti projekt befejeződött, sokkal nehezebb (és drágább) utólag beszerelni a fali aljzatokat a grillezőnek, hűtőszekrénynek vagy turmixgépnek.
A legfontosabb, amire gondolni kell a szabadtéri konyha megépítésénél, hogy mire szeretnénk használni. Sokan a beltéri konyha megtervezésének elveit használják a szabadtérihez is, azonban, ha a hely nem megfelelő, nem kapunk mást, csak egy rakás követ. Gondosan kell tervezni, hogy olyan kültéri konyhánk legyen, amely élvezetes lesz a családunk számára éveken keresztül.