Minden gyümölcsöt mossunk meg alaposan!
Gyümölcsvásárláskor nem csupán az árra kell figyelnünk! A növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán maradhat a vegyszerekből.
Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biot tegyük a sütibe!
A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén van, mosással, hámozással el nagyrészt el is lehet távolítani. Fogyasztás előtt ezért a zöldséget, gyümölcsöt mindig alaposan mossuk meg! Ha ez nehézkes, mint például a szőlő esetében, akkor áztassuk néhány percig, mielőtt hozzálátnánk.
Különösen azokkal a termékekkel kell vigyázni, amelyek a déli országokból vagy az Európai Unión kívülről, valamint trópusi és szubtrópusi országokból érkeznek. Leginkább az okozhat problémát, ha a származási hely bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak – mondta el a Mindenár.hu-nak a Wessling Hungary Kft. független élelmiszer-vizsgáló laboratóriumának helyettes vezetője.
A déligyümölcsök héját a hosszú eltarthatóság miatt is vegyszerekkel kezelik, így ezek fogyasztása, felhasználása nem javasolt. A sütikhez, de kandírozáshoz is inkább az ellenőrzött biotermékeket érdemes felhasználni. A gyümölcsökhöz használt növényvédő szerek veszélyt jelenthetnek az egészségre, például károsíthatják a májat. Ha a vegyszerek külön-külön az előírt határérték alatt is vannak, akkor se kockáztassunk, mert az úgynevezett koktélhatás miatt felerősödhet az ártalmasságuk.
Magyarországon a megvizsgált zöldségek, gyümölcsök mintegy fele szerencsére egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti vegyszermaradék a laboratóriumi statisztikai kimutatások szerint pedig csak közel egy százalékban mérhető. De azért érdemes óvatosnak lenni, hiszen mondjuk az aluljáróban vásárolt termékek eredetéről semmit nem tudunk, feltehetően nem ellenőrzöttek.
Forrás: eletforma.hu