Milyen legyen a kutyánk háza?

02 máj. 2014 Nagy Judit

Fából vagy műanyagból? Északra vagy délre néz az ajtaja? Mekkora és mivel van szigetelve? Sok kérdés kutyaház-ügyben, melyekre válaszokat kerestünk.  

kutyahaz1xHa a kutya a szabadban lakik, akkor nem kérdés, hogy szüksége van kutyaházra. Nem mindegy azonban, hogy ez miből van, milyen felépítésű, mekkora és hol helyezkedik el.

Megfelelő méret
Ajánlott súly alapján kiválasztani a megfelelő méretet. Fontos, hogy ne válasszunk se túl nagy, se túl kicsi házat, mert kutyánk nem fogja jól érezni magát benne! Ha túl nagy házat választanánk, akkor sajnos nem fogja tudni kifűteni azt testének hőjével, így ismételten negatív élményeket szerez, és új helyet keres magának.

Műanyag kutyaház
A műanyag kutyaház lényegében olcsóbb, mint fából készült. A szigetelése is jó, de nem jobb, mint a hagyományos 5 cm (vagy annál vastagabb) hőszigetelővel ellátott kutyaházak esetében. Nagy előnye, hogy könnyű, ezáltal könnyen mozgatható. Hátránya, hogy egy nagyobb szél könnyedén elmozdíthatja.

Fából készült kutyaház
A legjobb minőségű termék a fából készült kutyaház. Előnye: hőszigetelése megfelelő, élettartama hosszú. Hátránya, hogy súlya miatt nehezebb a szállítása és mozgatása.

Panelekre szedhető kutyaház
A panelekre szedhető kutyaház előnye, hogy könnyen szállítható, mivel több részből áll. Hátránya, hogy viszonylag rövid idő elteltével a panelek összeillesztései meggyengülnek, a ház könnyen széteshet.

kutyahaz2xHőszigetelés
Minimum 5 cm vastag hőszigetelés szükséges. A kutyaházakat értelmetlen hungarocell vagy nikecell anyagú hőszigetelővel ellátni, mivel nem szigetelnek megfelelően (a hungarocell hőszigetelés nem keverendő össze a házépítésnél használt Dryvit rendszerekkel), ezen felül nem légáteresztő, a kutyaházat szinte hermetikusan lezárják. Ajánlott megválogatni a különböző gyártók termékeit!

A kutyaház helye
Mivel a kutyus szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját, azaz szeret úgy helyezkedni, hogy jól beláthassa a teret, lehetőleg olyan helyre tegyük a lakhelyét, hogy erre lehetősége nyíljon, különben nem fogja használni. Házának ajtaja lehetőleg délre nézzen, de semmiképp ne északra.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek