Milyen legyen a házi disznóvágás?

13 jan. 2014 Administrator

Hódít a disznóvágó-turizmus, a házi disznóvágás is reneszánszát éli. Fontos azonban tudni, hogyan álljunk neki a böllérkedésnek, és mire figyeljünk? 

diszno1Mennyibe kerül egy disznóvágás? Mennyiért darabolja fel szakszerűen egy böllér a kívánt formára és darabra. Manapság – a megfelelő előkészítés után és némi szakmai segítséggel – akár már otthon is feldolgozhatunk egy egész sertést a család nagy nagy örömére.

Előkészítés
Mielőtt belevágunk a húsfeldolgozásba, érdemes felülvizsgálni otthonunk raktározásra alkalmas részeit: el tudjuk-e rakni a fagyasztórekeszekbe azt a mennyiséget, ami hűtést igényel, és van-e elég hely a kamrában/spájzban a kolbásznak/sonkának/szalonnának. A következő lépésben érdemes átgondolni, mit is szeretnénk: egy egész napos család/csapat összekovácsoló buli keretében történő húsfeldolgozást vagy minél hamarabb befejezett húsfeldolgozást.

Hentes nélkül soha
disznotor1
Mindkét esetben érdemes szakmai segítséget kérni, hiszen a húsdarabolást elég egyszer elrontani, az alapanyag pedig drága mulatság. A megfinanszírozott hentes szakszerűen és precízen dolgozza fel az igényeink szerint a húst, szeleteli a csontos részeket, formáz, vagy éppen darál. Ha kolbászban és hurkában is gondolkodunk, akkor be kell szerezni a megfelelő mennyiségű fűszereket (érdemes egyeztetni a hentessel ) és a töltéshez belet. A húsokhoz készítsük elő a csomagolóanyagot, a fagyasztóba szánt húsokhoz érdemes nejlonszatyorban – az esetleges szállításnál műanyag rekeszekben – gondolkodni.

Füstöljünk sonkát!
Egyes vélemények szerint kár vele vesződni, de – ismerve a bolti árakat – mindenképpen érdemes házilag sonkát készíteni. Az előre bekevert sonkapác – például: Herbária – legalább annyira működik, mint a házilag összerakott sóalapú pácok, a bepácolást követő egy hét múlva már remek füstölt sonkánk lehet. A füstölést a legtöbb helyen (ha nem otthon bontunk) meg tudják oldani, egyeztessen hentesével, böllérével!

diszn3Csapatépítés, összetartás
Miért éri meg a fáradságot? – kérdezhetik sokan. A disznóvágás remek csapat- és család-összekovácsoló szabadidős program is lehet, amire a vidéki turizmus egyik ágát is sikeresen ráformázták. Hosszú hétvégés „ott alvós” programként is elérhető, bár így kevésbé gazdaságos (átlag fejenként 25-30 ezer forint két éjszaka, disznótoros menüsorral, pálinkával, és a húst nem hozhatjuk el).

Forrás: mno.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek