Miért tekintik pórias gyümölcsnek a kiváló szilvát?

11 aug. 2012 Megyeri Szabolcs

szilva2Augusztusban nem csak a munka, hanem a fák gyümölcse is beérik, eljön a szedés ideje. Az asztalra kerülnek az eddig gondosan ápolt növények termései.
Egyebek közt almafajtákat, körtét, barackot, szedret szüretelhetünk a nyár vége felé haladva, de közeledik az ideje a szilva betakarításának is.

A gyümölcsérés természetesen nem csak az otthoni szüretet jelentheti, hanem azt is, hogy ebben az időszakban a piacokon friss, hazai gyümölcsöket találhatunk, érdemes bevásárolni belőlük, hisz a gyümölcs egészséges, finom, sokkal jobb nassolnivaló, mint bármelyik előre csomagolt édesség. Nem mellesleg hasznos feltölteni szervezetünk vitaminraktárait, már most gondolva az őszi napokra. A szilva tipikusan magyar gyümölcs, úton-útfélen találkozhatunk vele, így kirándulás, természetjárás alkalmával is szakíthatunk pár szemet. Felhasználási köre igen széles: hagyományosan készül belőle lekvár, sütemény, aszalt gyümölcs és persze az elmaradhatatlan pálinka. Sajnos azonban manapság nem tartozik a legdivatosabb gyümölcsök közé, pedig megérdemelné a figyelmet.

szilva1A szilva olyan szilárdan beépült a hazai gyümölcstermesztési tradíciók közé, hogy sok településünk őrzi nevében a hamvas, kék gyümölcsöt, így köthető hozzá például Szilvásvárad, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy. A szilva - ezzel a névvel általában a Prunus domestica-t illetjük - nem is igazából igénytelen, hanem a tűrőképessége nagy, így szinte bárhol megél, akár gondozás nélkül is. A gondoskodást azonban gyors növekedéssel és bő, ízletes terméssel viszonozza. A legjobb körülmények számára a bőséges fény, és a sok nedvesség, öntözés hiányában az alacsonyra hatoló gyökerei miatt gyorsan kiszárad. A trágyázást bő terméssel hálálja meg, és ágait hasznos alátámasztani, mert a nagyobb hozamok akár le is törhetik az ágakat. Sajnos a szilva érzékeny a betegségekre (sarka-vírus, monília) és a kártevőkre (pajzstetű, szilvamoly), ezért a kerti fákat mindenképpen szükséges permetezni.

szilva3Számtalan fajta van termesztésben, a legelterjedtebb a Stanley szilva, mely a magyar állomány körülbelül egyharmadát teszi ki. A leghagyományosabb honi fajta viszont a híres Besztercei szilva, ami megismerhető a feltűnően hamvas, kék, klasszikus szilva-kinézetéről, és egyedi, muskotályos ízéről. A szilvának régebben nagyobb szerepe volt a mindennapi étkezésben, manapság könnyű hozzáférhetősége, régi jelenléte miatt egyfajta pórias gyümölcsnek számít, és nehezen tartja a versenyt az importból származó, különleges gyümölcsökkel. Pedig élettani hatásai kedvezőek, és nem kevésbé ízletes, mint a mangó, a licsi, vagy a füge. A mára egzotikus és drága csemegének számító aszalt szilva évtizedekkel ezelőtt elterjedt, olcsó házi édesség volt, érdemes próbát tenni elkészítésével, főleg, mert különleges ízvilága mellett kiváló természetes hashajtó. A szilva kalóriaértéke magas, ezért fogyókúrázók óvatosan fogyasszák, ugyanakkor pont ezen sajátossága miatt akár főétkezések is kiválthatóak vele. Aki pedig igazi házi szilva-finomságot enne, a dióval töltött aszalt szilvát válassza!

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek