Mekk Elek avagy kecske a ház körül
A kecske a szegény ember tehene - tartja a mondás. Mindenevő, jól elvan magában, alkalmazkodó a környezetéhez, tejet ad, sőt egyszer életében húst is.
Mostoha körülmények között is tartható, rendkívül élénk, érdeklődő. A kecske az egyik legjátékosabb haszonállatunk. A kecskegida (vagy gödölye) talán a legkedvesebb fiatal háziállat, gyermekekre is teljesen veszélytelen (gödölyének hívják a kis lánykecskét, míg gidának a kis fiúkecskét).
A mindenevő
A kecske (Capra aegagrus hircus) - akárcsak a juh - az egyik legrégebben háziasított állatunk. A gazdasági haszonállatok között egyedi a "mindent hasznosító képessége". Olyan területek, mint a meredek kopárok, ugarok meg sem kottyannak neki. Nagy területet bejár, mozgásigénye is óriási. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll. Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre illetve bőre ipari nyersanyag. Még a trágyája is értékes.
Jóban van a juhokkal
A kecskét célszerű legeltetni - így a gazda és az állat is jól jár. Számos fajtának a nyájtartó képessége kicsi, ezért érdemes juhokkal együtt tartani. Gyakran a juhnyájakban is láthatunk kecskéket. Ennek az az oka, hogy a jerkék rejtetten ivarzanak, és ezt hamarabb észreveszi a kecske bak, mint a kos.
Mit eszik?
Ha nincs mód legeltetésre, takarmányozása is megoldható. Napi 2-3 kg szárazanyagot igényel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja. Tegyük változatossá étrendjét különféle kerti gyommal, gyümölccsel, desszert gyanánt pedig konyhai maradékokkal is kedveskedhetünk. Téli időszakban létfenntartásra1-1,5 kg réti széna, 0,5-1 kg takarmányszalma és 2 kg takarmányrépa adagolása elegendő. És hát ki ne emlékezne a nagy ezermester Mekk Elekre, aki bármit "megjavított" egy kis káposztáért - nos, ha kecskénk nem is fog házat építeni, de hálás mekegésére biztosan számíthatunk.
Teje értékes
Az ember már az ősidőkben felismerte a kecsketej hasznosságát a táplálkozásban. Magyarországon is több generáció nőtt fel kecsketejen. Mivel a kecske a tejjel biztosan nem terjeszti a TBC kórokozóját - úgy mint a tehén -, így a tej hőkezelése előtti korban a kecsketej fogyasztás volt a betegség elkerülésének legbiztosabb módja. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy teje rendkívül értékes.
Könnyen emészthető, vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin), ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern, egészséges táplálkozásban. Ennek köszönhetően a világ kecskeállománya az utóbbi 15 évben 150 millióval nőtt.
Forrás: haziallat.hu