Méhitatás a mézevésért

19 jún. 2012 Horváth Rita

mehekitatasa-sustainablenicafarmingwordpresscom

Szeretünk mézet enni, de fogyasztásához gondoskodnunk kell a méhekről. Az ízeltlábú állatoknak is szükségük van a megfelelő mennyiségű vízbevitelre.

A sörrel elűzheted, a vízzel segíthetsz a méheken. A hőmérséklet a tető fokára hág nyáron, és könnyen lehet, hogy a darazsak a kertünkben keresnek folyadékot. Számukra legalább olyan fontos a víz fogyasztása, mint a nektáré és a pollené.

Ahhoz, hogy méhitató állomást készíts, nem kell különösebb pénzt költened, vagy extrém felszerelést beszerezned. Egyszerűen fogj egy vödröt és töltsd tele vízzel, majd tégy bele annyi bordugót, amennyit találsz. Ezzel segítesz a méheknek, hogy legyen hova leszállniuk.

Ha a szárnyasok egyszer rátalálnak az itatóra, akkor onnantól minden nap ott hemzsegnek majd. Napnyugtakor nyugodtan el is teheted a vedret, hisz a méhek ilyenkor visszavonulnak kaptárjukba, hogy pihenjenek egy csöppet.

A méhek vidéki vízellátásának átka lehet viszont, hogy olyan rovarok rohamozzák majd meg hordódat, amelyeket legszívesebben te magad irtanál ki. Első lehetőséged a száműzésükre, hogy addig töltöd a tárolóedényt, amíg az csapig nem lesz, így a lárvák teljesen a vizes bödön szélére kerülnek. A másik opció, hogy valamilyen módon folyamatos mozgásba hozod a víz felszínét, ezzel megakadályozva a repülő állatok lárvarakását.

Amellett, hogy segíteni tudsz az élőlényeken, csodálatos élményt nyújt egy méhraj italozásának megfigyelése.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek