Még lehet ültetni kései céklát

07 aug. 2012 Megyeri Szabolcs

cekla04Az augusztus a kertbarátok hónapja, kevés a tennivaló. Aki nem szereti a tétlenséget, ilyenkor is dolgozhat a veteményesben, elvetheti a kései céklát.

Augusztusban eljön az ideje annak, hogy a vidéki gazda élvezze a birtokát. Persze a pázsitot ilyenkor is gondozni kell, a nagy melegben az öntözésről sem lehet megfeledkezni, és a beérő gyümölcsöket is be kell gyűjteni. A kései cékláról azonban nem feledkezhetünk meg

A cékla (céklarépa, vörösrépa) a Földközi-tenger vidékéről származik, ősidők óta ismert és termesztett haszonnövény. Kifejezetten megosztó zöldség, sokan irtóznak az ízétől, míg mások rajongásig szeretik. Ráadásul a cékla az egyik legegészségesebb kerti termény.

ceklaA cékla roppant barátságos növény, mert nem kér sokat, mondhatni igénytelen. Tápanyagigénye közepes, ha augusztusban vetjük, akkor másodnövényként is telepíthetjük, a már felszedett káposztafélék, burgonya, retek, vagy borsó helyére. A félárnyékos helyeket is jól viseli, vízre viszont folyamatosan szüksége van, ezért ne hagyjuk kiszáradni. Magjai méretesek, ezért könnyű dolgunk lesz velük a vetésnél. Figyelnünk kell a két mag közötti körülbelül 10 centiméteres távolságra. Jó praktika, ha egyszerre nem egy, hanem két magot pottyantunk a földbe, és később a gyengébb palántát kiszedve, átültetve megduplázhatjuk a veteményt. A csírázási idő két hét, a betakarítás pedig 90-100 nap múlva esedékes, de legkésőbb a hajnali fagyok beállta előtt. Az sem baj, ha gyökereket még a teljes méret elérése előtt húzzuk ki, de ilyenkor az eltarthatósági idő is csökken. Az október táján felszedett céklát beoszthatjuk egész télre is, ha (leveleitől megfosztva) például nedves homokos ládába helyezzük, és hűvös helyre tesszük.  

cekla1A cékla nem csupán a jó íze miatt hasznos, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is. Emellett gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, valamint A-, B-, és C-vitaminban. A népi gyógyászatban vérképzőként ismert: vastartalma nem átlag feletti a zöldségeket tekintve, ellenben a céklából az emberi szervezet könnyebben vonja ki a hasznos nyomelemeket. A sárgarépa levével kombinálva májtisztító-regeneráló hatású, sőt, az esti dorbézolás utáni macskajaj tüneteit is enyhítheti. A cékla közismerten jó kiegészítője a daganatos megbetegedések kúráinak, de megelőzésképpen is ajánlatos néha fogyasztani. Arra viszont ügyeljünk, hogy fehér abrosz felett ne lötyögjön ki a leve, mert maradandó foltot hagy.

A cékla felhasználása ezerféleképpen lehetséges, de aki igazán különlegeset akar, az próbálkozzon meg az orosz céklaleves, a borscs elkészítésével.

A szerző blogját ide kattintva tekintheted meg!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek