Mediterrán virágözön

15 júl. 2012 Palotai Éva

kinaihibiszkuszA mediterrán növények után sokan sóvárgunk. A legtöbben meg se próbálkoznak velük, vagy ha igen, a virágok elpusztulnak. De mi ily esetben a teendő?

A hibiszkusz, vagyis a mályva olyan folyamatosan virágzó növény, mely a tűző napot igényli és bírja is. Három szabadföldi és egy dézsás változata terjedt el nálunk, melyeknek vásárlásakor oda kell figyelnünk a részletekre.

Előbbi egyik változata a magyar vidéki virágnak ismert mályvarózsa, amit lehet, hogy évelőként ismerünk, pedig elhullajtott magjairól újítja meg magát. Bírja az aszályos nyarakat, de nem szereti az átültetést.

Az igénytelen, lombhullató cserjévé növő „kínai” hibiszkusz, mely június végétől a fagyokig virágzik, nyírott sövénynek is alkalmas - mindent kibír és alatta az elhullatott magokból komoly szaporulat keletkezhet.

A télálló mocsármályva, ha elég vizet kap, évről évre egyre több száron hozza július végétől folyamatosan nyíló tányérnyi virágait. A telet csak akkor éli túl, ha ősszel nem vágjuk vissza a virágszárakat. Érdemes erkélyen is cserepesként próbálkozni vele.

hibiszkuszNálunk szobanövényként telel, de nyáron ajánlott kitenni a szabadba a mediterrán tengerpartokon örökzöld fává növő, változatos színekben pompázó hibiszkuszt. Télen 10-15 foknál hűvösebbet nem bír és akkor is igényli a sok fényt. Ez egyben azt is jelenti, hogy jó, ha már kora tavasszal kitesszük az ablakba vagy erkélyre. Ha fokozatosan szoktatjuk az erős napsütéshez, akkor nem égnek meg a levelei. Nem szereti az átültetést, ezért cserepestül költöztessük. Kora tavasszal visszavághatjuk a fás ágait a harmadára úgy, hogy legalább három rügy megmaradjon, és akkor dúsan elágazó, sokat virágzó növény lesz belőle. Dugványai könnyen meggyökeresednek.

bougaivelleaAz Olaszországban és Horvátországban az utak mentén vadon élő leander málunk sajnos nem télálló. Csak dézsában tarthatjuk, de mivel télen nem igényel sok fényt garázsban, lépcsőházban fagypont feletti helyen minimális öntözéssel átvészeli a telet. Ugyan jól bírja a szárazságot, de hosszabb forróság idején a heti 1-2-szeri alapos öntözést dús virágzással hálálja meg.

Ha a trópusok hangulatát szeretnénk az erkélyünkön és van olyan déli falunk, ahol mindig süt a nap, válasszuk a különleges hatású, magasra kúszó, murvafürtöt (bougaivillea). Gyorsan nő, nagy felületet takar, de csak tűző napon virágzik. 8-10 fokos világos teleltető helyet igényel. Fő díszei a tömegesen virító fellevelek. A jellegtelen virágokat 3-6 kisebb, erős színben pompázó levél veszi körül. „Papírvirágnak” is hívják, mert levelei pergamenszerűek.

A szerző blogját ide kattintva megtekintheted!

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek