"Lepkemágnest" a kertbe!

23 júl. 2012 Megyeri Szabolcs

lepke-megyeriHa van a rovarvilágnak olyan képviselője, mely általános és osztatlan közszeretetnek örvend, akkor az a lepke. A szárnyasok repülő virágoknak tűnnek.

Nem könnyű olyan emberrel találkozni, aki bosszankodott volna a kecses röptű pillangók kerti jelenlétén. Amennyiben kertünk még lepkétlen, megfelelő növények telepítésével magunkhoz édesgethetjük őket. 

A pillangók elbűvöléséhez nem szükségesek kifinomult fortélyok, amik csábítják őket, csupán az élénk színek, az erős illatok és a nektárdús virágok. Így ha röpködő rovarokat szeretnénk a kertbe, olyan növényeket telepítsünk, melyek megfelelnek a felsorolt kritériumoknak, természetesen a katalógus hosszú, ezért most három különösen delejes hatású fajtát emelek ki közülük.

napraforgo-megyeriAz első a mindenki által ismert és kedvelt napraforgó, mely nagy termetével, hatalmas virágtányérjával és vidám, napsárga színével lepke nélkül is kiváló dísz. Ráadásul vidékies, természetes bájt kölcsönöz a kertnek. A napraforgót termete miatt házfal vagy kerítés mellé érdemes ültetni, ügyelve arra, hogy elegendő napfényt kapjon. Nem mellesleg jó játék figyelni, ahogy a virágok követik a Napot. Már pár példány is elegendő ahhoz, hogy nyár végén betakarítsuk a saját szotyola termésünket, és természetesen a rovarok sem maradnak el mellőle. Helyszűkében választhatjuk a díszváltozatot, mely mindössze fél méter magasra nő meg.

vaniliavirag-megyeriKissé kényeskedő szépség a lepkék következő kedvence, a vaníliavirág. Liláskék, fehéres virágai az emberi szemnek is tetszetősek, átható vaníliaillata pedig átjárja a kertet, mely a pillangóknak is rögtön fel fog tűnni. A napos, szélvédett helyeket kedveli, de az erős tűző naptól védeni érdemes, és a heves esőktől is óvni kell, mert apró sziromleveleit lehullathatja egy kiadósabb zápor után. Balkonon, ládában is nevelhető, virágait pedig mostanában, és ősszel is hozza. Kitartó hobbikertészek pár év alatt terebélyes fácskává is nevelhetik.

Illatban verhetetlen a királyliliom. Érzékenyebbeknél nagy dózisban fejfájást, kellemetlenséget is okozhat, ezért először csak keveset telepítsünk belőlük a biztonság kedvéért. A király-, vagy más nevén tűzliliom tényleg uralkodik a kert virágai fölött, méltóságteljes alakja, és óriási virágai meghatározzák a birtok képét. Változatos színekben kapható, ültetéskor pedig gondoskodjunk számára tápanyagban dús közegről. Virágai a nyár derekán nyílnak, szaporítani ősz elején, tőosztással lehet. A pillangók egyszerűen bolondulnak érte, és kevés szebb látvány akadhat a kertben, mint egy csapat színes szárnyas, ahogy a liliom virágai körüllebegnek. Az sem utolsó szempont, hogy a királyliliom vágott virágként roppant mutatós, így ültetésével egyben könnyen hozzáférhető, szép ajándékot tarthatunk kézközelben.

kiralyliliom-megyeriA „lepkemágnes” virágok sora hosszú, próbálkozhatunk a felsoroltakon kívül többek közt nebáncsvirággal, petúniával, szegfűvel, őszirózsákkal, nárcisszal, zsályával, nyári orgonával, és különféle gyümölcsfákkal.

Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ezek a növények nem csupán a pillangókat fogják vonzani, hanem sok egyéb rovart is a kertbe invitálnak, így például méheket és más repkedő, zizegő apróságokat. Cserébe viszont birtokunk színes-szagos, döngicséléstől hangos, és életteli lesz!

A szerző blogja itt.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek