Lassan ledobják szirmaikat a hagymás virágok

21 ápr. 2012 Palotai Éva

tulipanmegyeriÁprilis végére a télen beszerzett, ajándékba kapott, vagy a kertben nőtt hagymás növények visszahúzódnak, virágszáruk leszárad, leveleik lekókadnak.  
Ha azt szeretnénk, hogy a jácintok, krókuszok, nárciszok fürtös gyöngyikék jövőre újra virágozzanak, akkor az elszáradt virágokat, leveleket nem vágjuk le – eldugjuk a megcsúnyult virágot a szem elől –, mert a hagyma az így visszanyerhető tápanyagból könnyebben regenerálódik a következő virágzásra.
Vidéken egyszerű a helyzet: akinek kertje van, az beássa a földbe ezeket a hagymákat. Tapasztalatom szerint a nárcisz, a krókusz, a fürtös gyöngyike és a tulipán remekül működik tovább, ám az illatos, telt virágú jácint a kertben már nem lesz olyan látványos, mint cserépben. A kék virágú fürtös gyöngyike, ami nekem egy félbevágott hordóban remekül mutatott a többiekkel, egy idő után eltűnt és idén már ki se bújt.
tavasziviragkrokuszAki lakótelepen él, és nem akarja kidobni az elvirágzott cserepes krókuszt, jácintot, vagy nárciszt, annak azt javaslom, hogy "gerilla-kertészként" nézzen ki lakása közelében egy bokrot, vagy fát. Ez alá ássa be – akár egy evőkanál segítségével – a hagymákat, mert így jövő tavasszal már nemcsak ő örülhet a kibújó virágoknak. Általában a hagyma méretének 2-3-szorosa legyen az ültetési mélység! Tanács: akár kert. akár park, lehetőleg lombhullató fa vagy bokor legyen a kiválasztott, mert akkor gyorsabban előbújnak tavasszal. Lehetőleg ne azt a fát válasszuk, amelyiknél minden kutya otthagyja a névjegyét.
Most mindenfelé virulnak a tulipánok ezer színben és sokféle méretben. Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy az a tulipán, ami éveken át gyönyörűen virított egyszerre mintha elfelejtett volna virágozni – csak leveleket hoz. Ha ilyenkor kiásnánk, azt láthatnánk, hogy az egy nagy hagyma körül körben több kisebb sarjhagyma nőtt.
Nagyon jó, mert így szaporodnak a hagymások, de ezek egymást korlátozzák, egymástól nem tudnak megnőni, miközben az anyahagymát leszívják, és ezért egyik sem fog virágot hozni. Ilyenkor fel kell szedni és szétültetni a hagymákat. A nagyon kicsik természetesen csak később virágoznak majd.
A szakirodalom szerint 3-4 évenként érdemes felszedni és szétültetni a hagymákat. Nekem azt tanították falun, és ezt könnyű megjegyezni, hogy amikor befejeződik az iskola, akkor kell felszedni, és amikor kezdődik, akkor kell elültetni a hagymákat.

A cikket Krivarics Ditta blogján, itt találtuk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek