Kutya hideg van

28 jan. 2014 Horváth Rita

Ezekben a zord, zimankós napokban a szabadban sétáltatott és a kinn tartott állatokra különösen oda kell figyelnünk, így elkerülhető megbetegedésük. 

kutyaseta1Cipőt, ruhát kedvencünknek! Az utcán sétáltatott állatok marási sebeket szerezhetnek, ha sózott területeken sétálunk velük. Az állatok védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni vagy a kedvencünk tappancsát „cipővel” megvédeni!
A kutyacipő vízálló anyagból készülhet, ez kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy sómarta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, a gyógyulás hetekig is eltarthat.
A kutyaruha amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe lehet a fagyos időkben. A lakásokban tartott kutyákat télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú-zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, megbetegedhetnek. Ezért jó a kutyaruha.
Ha kreatívak vagyunk, otthon elkészíthetjük a kutyánkra szabott ruhát. Állatos boltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is kifizettetnek velünk. Kutyaruha készítése kapcsán figyelni kell, hogy az állatot a rárakott ruha a mozgásban ne zavarja. A kutyaruha a kis kedvencet ne szorítsa, ne legyen rá nagy sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon

kutyahaz2Milyen a jó téli kutyaház?
A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára biztosítsunk energiában dús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes-tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Az udvaron tartott kutyáknak a kutyaház nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen óv. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál csak kicsit legyen nagyobb. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából készüljön, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házat belülről puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többször élelmet, és fűtött helyre – kazánház mellé, garázsba, nyári konyhába – engedjük be.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek