Krumpli helyett csicsóka
A csicsóka azon zöldségfélék közé tartozik, melyek teljesen érthetetlenül szorulnak háttérbe, pedig egészségesek és jó hatással vannak a szervezetre.
Alig fogyasztjuk, noha a csicsókával egy olyan ételt helyettesíthetnénk, amely csaknem minden nap szerepel az étlapunkon.
Mi is a csicsóka?
Bár a csicsóka kinézetre leginkább a burgonyára emlékeztet, valójában csak gumóiban hasonlít ehhez a zöldségféléhez. Az őszirózsafélék táborát erősíti, s kertészeti szempontból tekintve hatalmas előnye, hogy évelő.
S bár a betakarítás során a növényt ki kell fordítani a földből, akárcsak a burgonya esetében, a gumókat nem csak fogyasztásra, hanem továbbszaporításra is használhatjuk.
A csicsóka jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a burgonya, pedig ízében és falhasználási formájában nagyon is hasonlít említett társára. Már csak ezért is megérné lecserélni, vagy legalább alkalmanként kiváltani a köretként szolgáló zöldségeket, de a csicsókának további előnyei is vannak még.
Többek között az, hogy a benne található gyümölcscukor (aminek édesebb ízét köszönheti), sokkal könnyebben és gyorsabban hasznosítható a szervezet számára, emiatt aztán cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Maximális kihasználhatóság
Mivel a csicsóka 100 grammjában csak 31 kalória található, a diétázók és az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják. Alacsony kalóriatartalma mellett nagy előnye, hogy jelentősen magas a rosttartalma, ezáltal fogyasztása során jóval előbb elérhetjük a jóllakottság érzését. Ugyancsak a rosttartalomnak köszönhető, hogy fokozza a belek hatékonyságát, ami által elősegíti a felszívódást, az emésztési problémák kiküszöbölését. Ráadásul ez a különleges rost, az inulin, a szervezet öngyógyításának egyik leghatékonyabb alapanyaga.
Mindemellett a csicsóka alapvetően fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, igen nagy mennyiségben.
Hátrányai
Nem sok hátránya van a csicsókának, s azok is eltörpülnek, ha figyelembe vesszük hasznosíthatóságát. Mivel rosttartalma ilyen kiemelkedő, könnyen hozzájárulhat a fokozott gázképzéshez és a puffadáshoz, ami sokak számára nagyon is kellemetlen lehet.
Másik hátránya az elkészítéséből ered, ugyanis a csicsóka meglehetősen göcsörtös, emiatt nehéz megtisztítani. Talán éppen ezért nem is kell annyira erőltetni a pucolást, hiszen olyan vékony héja van, hogy a sütés, főzés során gyakorlatilag eltűnik, észrevétlenné válik a külső védőréteg.
Felhasználása a konyhában
Gyakorlatilag bármihez felhasználhatod a csicsókát, akár nyersen, akár sütve, akár főzve készíted el. Önmagában ugyancsak tekinthetsz rá, hiszen készülhet belőle leves, nassolnivaló, de köretként, vagy a saláta részeként is megállja a helyét.
A készítés során mindössze arra kell figyelned, hogy a csicsóka édes ízét valamivel ellensúlyozd, legyen szó éppen a megfelelő fűszerkeverékről, vagy a zöldség mellé tálalt ételek odafigyelő ízesítéséről.
Forrás: men.hu