Konyhakerti praktikák: milyen zöldségből mennyi a családi szükséglet?
Sokan tanácstalanok, amikor a vetést tervezik a konyhakertjükben. Miből, mennyit? – hangzik a kérdés. A választ cikkünkben találják meg az érdeklődők.
Az alábbi kis táblázat nem szentírás, hiszen étkezési szokásaink eltérőek, változatosak. Étvágyunk, egészségi állapotunk, a család korösszetétele is meghatározza, mi és hányszor kerül az asztalra.
Gyakori kérdés, hogy honnan tudjuk, mennyit eszünk meg. Ezt nem lehet igazán pontosan kiszámolni, de megbecsülhetjük. Aki most kezdi a kertészkedést, és eddig vásárolta a zöldségféléket, tudja, mennyit szokott venni egy-egy főzéshez az alapanyagból. Ezután gondoljuk végig, milyen gyakran kerül az asztalra az illető növény. Hetente, kéthetente, havonta? Kis számolás és máris tudjuk, mennyit szoktunk főzni éves szinten. Mindig számoljunk rá egy kicsit, mert jöhet vendég, jöhet a „csak úgy megkívánjuk” állapot is.
Ezek után megnézzük, az adott mennyiséget mekkora területen lehet megtermelni, s máris tisztában vagyunk a vetendő mennyiséggel. Arra ügyeljünk, hogy a kiszámoltnál kicsit többet vessünk, számolva az esetleges kedvezőtlen időjárás ártalmaival is.
|
Dr. Balázs – Dr. Fillus: Zöldségtermesztés a házikertben |
Dr. Bálint György |
|
Növény |
Kg/fő |
m2/fő |
Családi szükséglet |
Bimbóskel |
15-20 tő/család |
||
Cékla |
0,6 |
0,4 |
|
Cikória |
8-10 db gyökér/család/ egyszeri fogyasztás |
||
Cukkini |
3-4 bokor/család |
||
Egyéb |
8,7 |
7,7 |
|
Fejes káposzta |
10 |
5 |
|
Fejes saláta |
2 |
2 |
|
Fokhagyma |
0,3 |
0,5 |
|
Fűszerpaprika |
0,5 |
0,5 |
|
Görögdinnye |
8 |
4 |
|
Karalábé |
2 |
1,5 |
|
Karfiol |
2 |
2 |
|
Kelkáposzta |
2 |
1,5 |
|
Mángold |
3-4 m2 / család |
||
Metélőhagyma |
2 fm/család |
||
Paradicsom |
15 |
5 |
25-30 tő/négytagú család |
Petrezselyem |
4 |
4 |
5-6 fm/család |
póréhagyma |
8-10 db/4 tagú család |
||
Retek hónapos |
0,8 |
0,8 |
|
Retek nyári |
0,4 |
0,2 |
|
Retek téli |
0,5 |
0,2 |
|
Sárgadinnye |
6 |
5 |
|
Sárgarépa |
7 |
3,5 |
|
Sóska |
1 |
2 |
|
Spárga |
0,5 |
2 |
|
Spárgatök |
2,5 |
1 |
|
Spenót |
1 |
3 |
|
Sütőtök |
4 |
1 |
1 bokor/család |
Sütőtök |
1 bokor/család |
||
Uborka |
10 |
10 |
|
Vöröshagyma |
9 |
5 |
|
Zeller |
0,8 |
0,8 |
20-25 tő/család |
Zöldbab |
3 |
5 |
|
Zöldborsó |
6 |
10 |
|
Zöldhagyma |
0,4 |
0,6 |
|
Zöldpaprika |
12 |
6 |
Forrás:
Dr.Balázs Sándor - Dr. Fillus István: Zöldségtermesztés a házikertben – Mez.gazd. K., Bpest, 1977
Dr. Bálint György: Minden héten szüret, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1989.