Konyhai tippek a tiszta, biztonságos főzéshez

06 febr. 2013 Gáti Anna

koktelpari2Akármilyen meglepő, a konyha is kiváló hely a baktériumoknak! Nézzünk néhány tippet, hogyan tudjuk tisztán tartani, hogy ne váljon a bajok forrásává.

A konyhában való sütés-főzés mennyei dolog, de egyúttal veszélyt is hordoz. Az itt készülő ízletes fogások az élelmiszerekkel terjesztett betegségek számtalan lehetőségét hordozzák. Egy élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a konyhában előforduló helytelen eljárások az élelmiszerektől történő megbetegedések közel 25%-át okozzák. Vegyük végig, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében.

Rendszeres kézmosás
Kézmosáskor a hideg vízben történő gyors leöblítés nem elegendő. Használjunk szappant és forró vizet, és súroljuk a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossunk kezet, amikor elkezdünk főzni, és valahányszor másfajta étel előkészítésére térünk át, akár burgonyáról sárgarépára vagy szárnyasról petrezselyemre. Minden élelmiszer kényes a kereszt-szennyeződésre.

A kiolvasztás szabályai
Sose olvasszuk az ételt, különösen a húst, a konyhapulton. Amíg a belsejének órák kellenek a kiengedésre, a külseje túl gyorsan melegszik szobahőmérsékletűre, amiben a baktériumok jól tenyésznek. Ehelyett tegyük az ennivalót egy edényben a hűtőszekrénybe.

kocsonya2Biztonságos tálalás
A romlékony élelmet, ami szobahőmérsékleten (17-26 °C) áll, két óra elteltével ki kell dobni, hogy megakadályozzuk a baktériumok robbanásszerű elszaporodását. Ezért, ha ebéd után nincs kedvünk rögtön rendet rakni, nem baj, de az ételeket mindenképpen tegyük hűtőbe! A romeltakarítás ráér, csak az élelmiszer legyen biztonságban.

Tárolás okosan
A maradékot egy nagy helyett több kicsi, alacsony dobozba csomagoljuk, így egyenletesebben hűl le, és a hűtőt sem melegíti fel. A hűtőszekrény hőmérsékletének 4 °C-nak vagy kevesebbnek kell lennie. Tartsunk benne egy felragasztható thermométert, és hetente ellenőrizzük. Ahogy a maradék ételt ügyesen összecsomagoltuk, a hűtőt is ésszerűen szervezzük meg, a legromlandóbb ételek kerüljenek hátra, így akkor is hidegben maradnak, ha nap folyamán állandóan nyitjuk, csukjuk a hűtőt.

A konyhaeszközök tisztítása
Hogyan tudjuk veszélyes vegyszerek nélkül fertőtleníteni az eszközöket és a pultot? Egy 1 literes szórófejes palackban vizet, egy citrom frissen facsart levét és 1 kiskanál klórmentes fehérítőt keverjünk össze, azután permetezzük a konyhapultra. Így garantáltan nem lesznek vegyszerek a konyhában. A régi szivacs a baktériumok táptalaja, ezért rendszeresen cseréljük. Fontos, hogy a felülete mindig sima legyen, így ugyanis kisebb a valószínűsége, hogy az ételszennyeződésnek és a baktériumoknak melegágya lesz. Ha van mosogatógép, fertőtlenítsük úgy, hogy mindig bedobjuk, amikor beindítjuk.

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek