Konyhából a komposztba
A komposzt a legjobb természetes humuszforrás. Nagy előnye, hogy helyben van és pénzbe sem kerül. Lássuk, milyen konyhai hulladékból lehet komposzt?
Átlagosan 500 kg háztartási szemetet termelünk évente. Ennek harmada egyszerűen komposztálható szerves anyag. Nem csak harmadával kevesebb szemét marad, de a kertünk talaja is friss humusszal gazdagodik.
Mi a komposzt?
Komposztnak azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot nevezzük, amely szerves hulladékokból, maradványokból természetes módon, korhadással jön létre. Javítja a fáradt talajt, jobban teremnek tőle a növények.
Mit komposztáljunk?
- lehulló lomb
- zöldségtisztítási hulladéka
- krumplihéj
- gyümölcshéj
- tojáshéj
- kávé- és teazacc
- káposzta- és salátalevél
- letermett növények
- fahamu
- gyomok
- kipréselt szőlőtörköly
- lombos fák fűrészpora
- fűkaszálék hullott gyümölcs papírhulladék
… és még sok más szerves anyag.
Mi nem való bele?
- műanyag hulladék
- cserépdarabok
- üveg
- fémek
- kövek
- olaj és zsír
- porzsák tartalma
- mosogatólé
- pelenka
- húsmaradék
… és az el nem bomló, szervetlen anyagok.
Forrás: kaldeneker.hu