Közeleg a fűtési szezon: mit, mikor, miért és miért ne?
Gyorsan telnek a hónapok, hamarosan nyakunkon a fűtési szezon. Itt az ideje felkészülni, s majdan biztonságosan üzemeltetni a kandallókat, kályhákat.
Az előkészületek során sok mindenre kell figyelni. Javasolt teendőkről adott fontos információkat a wamsler.hu.
- kéményünk állapotát ellenőriztessük szakemberrel,
- központi fűtésre köthető készülékünket minden fűtési szezon előtt ellenőriztessük szakemberrel,
- a füstelvezető csövet ellenőrizzük: legyen stabilan rögzítve, ne tudjon kicsúsznia a helyéről; sérülés, repedés, deformáció esetén cseréljük ki a hibás darabot,
- ellenőrizzük a tűzteret, és a törött, hibás samott elemeket cseréljük ki, valamint az elégett, deformálódott rácsot, hőterelőket szintén érdemes cserélni,
- amennyiben a tüzelőajtó nem zár pontosan, illetve bezárás után mozog, akkor cseréljük ki a szigetelést biztosító tömítőzsinórt.
Érdemes megfogadni a szakember tanácsát kandalló és kályha üzemeltetéséhez
- csak megfelelő engedélyekkel rendelkező, minőségi készülékeket használjunk.
- ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a beüzemelést, javítást és karbantartást bízzuk szakemberre,
- a fűtőkészülékek átalakítását, vagy átépítését csak szakember végezheti.
- az alábbi anyagok elégetése károsíthatja a kandallót: műanyag- és háztartási hulladékok, textíliák, nagy mennyiségű papír, fenyő vagy nedves tűzifa (tartós használat esetén), gyúlékony folyadékok, fűrészpor, szénpor, festett vagy lakkozott fa- és bútorlap, vegyszerek, feketekőszén, koksz.
Fűtésre jó minőségű tüzifát (bükk, tölgy, akác), barnaszenet, illetve fabrikettet használjunk,
- begyújtáskor kerüljük a folyékony gyújtóanyagokat,
- a tüzelő- és hamuajtót mindig csukjuk be, nyitott ajtóval ne üzemeltessük a készüléket,
- ne tartsunk a berendezés közvetlen közelében tűzveszélyes anyagokat (újságok, tüzelő),
- ügyeljünk a készülék közelében lévő éghető berendezési tárgyakra (szőnyeg, függöny, bútorok) – tartsuk be az előírt biztonsági távolságokat,
- a kandallón és előtte ne szárítsunk mosott vagy nedves ruhát.,
- égési sérülések elkerülése végett használjunk hőálló kesztyűt,
- a forró hamut ne tartsuk éghető edényben; ne dobjuk a szemetesbe.