Könyv a leanderről: egy virág, mely örökre rabul ejthet

11 jún. 2012 Borbás Ági

leander2Új könyv jelent meg a leander-rajongók legnagyobb örömére: a két szerző, Heyek Andrea és Hámori Mariann szakértői ennek a hálás és csodaszép virágnak.

"Az utóbbi években sokunk számára lehetővé vált megismerni a mediterrán országok természeti környezetét, és belecsöppenhettünk abba a tarka és könnyed hangulatba is, amit a görög vagy az olasz városkák mindennapi forgataga jelent. Ezen élményeket folyamatosan felidézzük, és lelki szemeink előtt látjuk évek múltán is a tenger lüktető kékjét, a magas hegyek szikláinak a fehérségét, és a ciprusok karcsúságát. Sokunk számára azonban a szebbnél szebb virágok emléke a legerősebb, szemet kápráztató tarkaságuk, kellemes illatuk örökre rabul ejtették a szívünket.

leanderHazánkban még napjainkban is, ha valaki meghallja azt a szót, hogy „leander”, akkor a rózsás-rózsaszín virágú, fürtös fajta jut az eszébe. Néhányan láttak talán más fajtákat is, de a legtöbben el sem tudják képzelni, hogy több száz, eltérő szín- és formavilágú változatuk is létezik már. Szenvedélyes gyűjtőként mi is sok szép külföldi eredetű fajtával gazdagítottuk a gyűjteményünket, de elmondhatjuk, hogy a legnagyobb kincseink mégis a kezeink közt születtek, a magvetés útján!

A hazai kertészeti könyvek általában csak röviden foglalkoznak a leanderekkel, miközben a kedvelőik többsége nincs tisztában az alapvető tennivalókkal sem. Gyönyörködés helyett a tulajdonosok sajnos gyakorta bosszankodnak a felkopaszodott, gyéren virágzó, sárga levelű, élősködőktől hemzsegő növényeik láttán.

Nem tudományosan, hanem inkább a hétköznapi tapasztalatainkat átadva, „hobbikertész szemmel” szeretnénk segíteni, hogy végre mindenki nagy örömét lelje ennek a gyönyörű növénynek a nevelésében a hazai időjárási körülmények között. Reményeink szerint közérthető, gyakorlati ismereteket tartalmazó lesz ez a könyv mindenki részére, sok gyönyörű képpel illusztrálva.

Szeretnénk, ha egyre többen kezdenék a napjaikat olyan hangulatban, melyet mi érzünk nyári reggeleken a teraszunkra kilépve. Szeretnénk, ha a leanderek színorgiája, bujasága ünneppé varázsolná minden leander-kedvelő hétköznapjait is!" – olvasható a könyv előszavában, mely a virág szerelmeseit nyilván arra inspirálja, hogy könyvespolcukról ne hiányozzon ez a praktikus olvasmány.

A szerző blogja itt!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek