Könnyen gondozhatók és termékenyek is a citrusfélék otthonainkban

18 júl. 2012 Megyeri Szabolcs

citrus2A citrusféléket dísznövényként is tarthatjuk, de aki a limonádéjába, teájába otthon termett citromot szeretne facsarni, szintén próbálkozhat velük.  

Ezek a mutatós növények mindig nagy közkedveltségnek örvendtek hazánkban, ráadásul a könnyen szaporítható, nevelhető növények körébe tartoznak. Magjaikat elvetve néhány héten belül már kicsíráznak, ezért sokan próbálkoznak a boltban vásárolt magokkal.

A citrusfélék otthoni csíráztatása, és későbbi  megtartása akár erkélyen is lehetséges. A magvak könnyen kihajtanak, és gyorsan szép csemetévé fejlődnek. Egy-két éven belül elérhetik akár  a két méteres magasságot is, melyet metszéssel szabályozhatunk.

citrus1 Az alakítások ideje a téli nyugalmi időszakot követő egy-két hétre célszerű hogy essen, mivel ilyenkor még nem indul be a virágképzés, tehát a leendő gyümölcsöket még nem veszélyeztetjük.

Sajnos a lakásban tartott citrusféléket is gyakran megtalálják a kártevők, melyek a növény levelén elváltozásokat okozva, gazdáján pedig a pánik formájában jelentkeznek. A levelek fonákját célszerű egy-kéthetente szúrópróbaszerűen tüzetesebben megnézni,  ha szükséges, akkor a felfedezett kártevők, kórokozók ellen permetezni.

Levéltüneteket a tápanyaghiány is okozhat, melyet megfelelő tápoldatozással, vegetációs időszakban hetente-kéthetente, esetlegesen már ültetéskor alkalmazott, lassan oldódó műtrágyával kiküszöbölhetünk. A téli vegetációs időszakban a tápoldatozást kerüljük, viszont ha a növény már láthatóan kinőtte cserepét, akkor ez az időszak a legalkalmasabb  a nagyobb edénybe ültetéshez.

A szerző blogját itt találod!

{youtube width="400" height="266"}dBM_xwnb1Kg{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek