Könnyen, egyszerűen: citromfű termesztése a kiskertben

20 márc. 2013 Administrator

citromfu-bionaturabloghuA citromfű (melissa officinalis) egy olyan hatásos fűszer- és gyógynövény egyben, amelyet akár cserépben, akár balkonládában könnyen termeszthetünk. 

Már az ókorban is ismerték és használták ezt az illatos fűszernövényt, amely gyógynövényként is szerepelhet házi patikánkban.

Évelő növény, így elég egyszer elültetni ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos, meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyha ablakba is ültethetjük cserépbe. Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett, fagymentes helyre. Egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.

Ha áprilisban az időjárás már elég meleg, ültessük ki a palántákat a szabadba, kb..45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Mivel a növény elérheti akár a 90 cm magasságot is, hagyjunk neki helyet a növekedéshez, ám ha kisebb erkélyre szeretnénk dézsába ültetni, metszéssel lehet kissé kordában tartani. Ha nem magról, hanem palántáról szeretnénk ültetni kertünkbe a citromfüvet, csak egészséges, dús bokros palántát válasszunk, majd április végén, május elején ültessük ki a szabadba.

citromfu-emmacooperHa egyszer elültetjük kertünkben ezt a fantasztikus növényt, biztosak lehetünk benne, hogy minden évben lesz elég alapanyagunk, mert a citromfű elszórja magját, amely évről évre kikel. Ha túlburjánzott kertünkben a citromfű, szedjük ki a töveket, és ajándékozzuk el ismerősnek, barátoknak.

Ha mint gyógy-  vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni, még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben.

Nagyon könnyen gondozható és nevelhető. Érdemes pár cseréppel tartani a teraszon vagy egy két tő növényt a fűszerkertbe telepíteni. A cserepes növényeket ősszel vágjuk vissza, majd télre vigyük világos, de fagymentes helyre, így tavasszal újra kihajt a növény.

citromfu-amazonItthon a citromfű fűszernövényként talán kevésbé ismert és használt, pedig számtalan ételhez és süteményhez is adhatjuk, finom citrom illata és aromája pikáns ízt kölcsönöz az ételnek.

A friss leveleket adhatjuk salátához, halhoz, kompóthoz, és süteményekhez. Jégkocka-tartóban lefagyasztva a nyári forróságban hűsítőként szolgálhat az italokhoz. A belőle készült tea nyugtató és görcsoldó hatással bír, de fürdővízbe is tehetjük.

A lecsípett citromfű leveleket egyben dobjuk bele az ételbe, és csak a főzés legvégén adjuk az étel mellé.

Érdemes kipróbálni a jeges teát egy kevés citromfűvel és mentával ízesítve.

Forrás: noinetcafe.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek