Kiskerti komposztálási program Heves megyében

07 szept. 2012 Administrator

komposzt3Összesen hatszáz, kiskerti komposztálásra használható, úgynevezett komposztáló keretet és rostát oszt szét pályázati támogatás nyomán Heves megyében.
Verpeléten és Tarnaszentmárián a komposztálás elterjedésének elősegítése érdekében a Verpelét és Térsége Idegenforgalmáért Egyesület irányításával valósul meg a program.

A komposztálható anyagokat, például kerti zöldhulladékot csak össze kell gyűjteni a kiosztott komposztáló keretbe, ahol az lebomlik, majd rostálás után virágföldként, vagy a kert trágyázására lehet használni - közölte Kendi Tímea, a szervezet képviselője, aki elmondta: a komposztáló eszközöket térítésmentesen kapják a családok az Új Széchenyi Terv Környezet és Operatív Programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A részvételnek csupán az a feltétele, hogy a kiosztott eszközöket 5 évig megtartsák és rendeltetésszerűen használják. A házi komposztálással csökkenthető a leghatékonyabb módon a háztartási hulladék mennyisége a biológiailag lebomló szerves anyagok hasznosítása révén. Mindezzel elkerülhető az avar és az egyéb kerti szerves anyag egészségtelen és környezetszennyező égetése is - hangsúlyozta Kendi Tímea az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek