Kicsinyke háztáji a kisvárosi kertben

24 máj. 2012 Virágné Fejes Éva

haztaji1Sokan ódzkodnak városban állatot tartani, pedig sok apró jószág kis helyen is elfér. Egy kis falusi hangulatot bizton varázsolhatunk városi kertünkbe.

Nem kell hozzá különösen nagy beruházás, mindössze néhány használaton kívüli láda, egy kis széna, abrak és persze az állatok. Egy gödöllői portán legalábbis így van.
A család két éve kapott ajándéknyulai „összeházasodtak”, s azóta folyamatosan kisnyulakkal ajándékozzák meg a gazdikat  A vadas hátú apuka és fehér anyuka minden utód „ősszülője”. A kedvenc „Nyúlbéla”, aki egy kutyával történt találkozás során eltörte a lábát, de életben maradt és azóta a legszeretetreméltóbb nyúllá lett.
haztaji2A nyuszik nincsenek külön ketrecekbe zárba. Együtt él pici és nagy, szülő és nagyszülő. A természet elvégzi köztük a dolgát, mindenféle emberi beavakozás nélkül. Minden évben szeptember végére időzítik az utolsó ellést és március vége felé a következő évi első ellést.

A kisvárosi portán menedékjogot kapott egy liba is, aki nemrégiben kacsatojásokat kapott a fészekbe, majd egy héttel később tyúktojások is kerültek bele. Bár a libák felváltva őrzik a fészket és ülnek a tojásokon, ez a kedves kis jószág egymaga látja el két lúd feladatát. Gyors evés-ivás és fut vissza a fészekre.
A kacsatojásokról idővel kiderült, hogy régiek voltak, így már csak a tyúktojásokban bízik a család. Még néhány nap és kiderül, hány kiscsirke lát napvilágot a városi háztájiban.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek