Kertművelés, kertgondozás: sok a májusi tennivaló

09 máj. 2012 Vaskor István

farmer3Májusban nőnek a növényeink a legintenzívebben, ezért ekkor szükséges nekik a sok tápanyag és víz, s gyomlálni, kapálni kell rendszeresen az ágyást.  
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül megtudhatjuk, hogy a vidéki gazdák milyen munkákat tartanak a legfontosabbnak ebben a hónapban a kertekben, házi gazdaságokban.

Gyümölcsös
Az alma vagy virágzik, vagy már elvirágzott. Ilyenkor a legérzékenyebb a gombakártevőkre, melyek közül a leggyakoribb a varasodás és lisztharmat. Védekezni kell a különböző molyok ellen is. Meggy, cseresznye, szilva és kajszibarack esetén a monília, míg őszibarack esetén a tafrina a fő gomba „ellenség”. Erre is figyeljünk.

biogazdasagSzőlő
Virágzás előtt még nyugodtan használhatunk olcsóbb réz és kén kontakt gombaölő készítményeket, virágzási időszakban azonban könnyen felszívódó anyagok alkalmazása is szükséges, mert ekkor érzékeny a növény és a kontaktkészítmények nem biztosítanak elegendő védelmet. A kontaktszereket nagyobb eső lemoshatja a levélről, ezért a kezelést meg kell ismételni. A réz és kén nem csak kiváló gombaölő hatású, hanem fontos tápelem is a növények számára.

Gyep
Bizonyára már a második vagy harmadik gyepvágáson vagyunk túl, ahol sok levágott fű keletkezik. Javasolt ezt komposzttá alakítani, melyet nedvesen kell tartani, vagyis gyakran szükséges öntözni. Most javasolt az üres foltokat felülkezelni, újravetni. A gyepet ne kis adagokban öntözzük, mert akkor felszoktatjuk a gyökereit és az veszélyes lehet a szárazabb időszakokban. Javasolt ritkábban, de nagyobb adagokkal locsolni. Utána viszont – mikor vizes a föld – ne mozogjunk rajta, mert összetömörítjük és szinte helyrehozhatatlannáválik.

vetemenypalanta2Virágok
Lassan aktuális kitenni a sárga rovarcsapdákat a virágok mellé a lakásba és a balkonra, mert ezekkel összefoghatjuk a rovarkártevők nagy részét. A sárga szín számukra rendkívül vonzó és odarepülnek.

Zöldségek
A paradicsom- és paprikapalánták ültetése még tart. Lehetőleg egészséges palántákat vásároljunk, és ne feledjük, nem mindig a nagyobb a jobb.
A paradicsomot, az uborkát, a paprikát és a melegigényes zöldségeket óvjuk a hidegtől és a sok esőtől.
Távolítsuk el a paradicsom oldalhajtásait és futtassuk karóra.
Fagyosszentek után kiültethető minden növény, köztük a fagyra érzékeny dinnye, tök, kukorica is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek