Kóstoltál már málnavirágmézet? Azt mondják, maga a csoda
Miként nincs két egyforma év és nyár, nincs két egyforma méztermés, és a különböző évek méztermései, mézfajtái között is jelentős különbségek lehetnek és vannak is.
A hajmáskéri Bakonynektár Méhészet tulajdonosai – Csiza Erika és Simon Péter – idén elégedettek a terméssel. A házaspár képviseletében Csiza Erika mesélt méheik idei „teljesítményéről” és egy valóban ritkaságszámnak számító mézfajtájukról.
- Az elmúlt évek akácméz terméseinek minősége a legnagyobb jóindulattal sem volt kiváló – említette. – Tekintve, hogy az időjárás 2013-ban és 2014-ben is belerondított az akáchordásba, korántsem tudtunk olyan tiszta akácmézet termelni, amilyet szerettünk volna. Ahogy azt akkor mindenkinek el is mondtuk: akácméz volt, világos volt, akác ízű volt, de azért a mézversenyre nem küldtük el megmérettetni. Ahogy sokan mások sem, hiszen ez nem egyedül a mi problémánk volt. Jó hír viszont mézeink kedvelőinek: az idei akácméz olyan, amilyennek lennie kell! Világos és makulátlan.
- Sokféle mézek készül a Bakonynektárnál. Ezekről is hasonlóan jókat tud mondani?
Idei hársmézünk és napraforgómézünk sötétebb, mint valaha. A hársméz általában borostyán színű, de volt már a világosabb is, sötétebb is, azonban ilyen sötét mint idén, még sosem. Finom, karakteres hárs ízű, de mézharmatos, ami nem feltétlen baj. Sőt a mézharmat jelenléte a mézekben javítja azok élettani hatásait. A napraforgómézzel ugyanez a helyzet. Aranysárga helyett barnás árnyalatú lett, íze és illata a napraforgómézé, de a színe árnyalatokkal sötétebb. Idei tavaszi virágmézünk javarészt virágos kőrisről lett gyűjtve, a tavalyiban inkább a galagonya dominált, de a mostani is kiváló. Friss nyári virágmézünk 100 %-ban réti virágok nektárjából „készült”, nem volt a környéken napraforgó – ez is csodás.
- Mézeik minőségével nem kell dicsekedni, nyilván nem véletlenül kaptak rangos minősítéseket.
- Örömmel mondhatom, hogy levendulamézünk, medvehagymamézünk, gesztenyemézünk és nyári virágmézünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól Nemzeti Parki Termék védjegyet kapott. Ezt az elismerést azok a jellegzetes termékek kaphatják meg, amelyek az adott Nemzeti Park területén készülnek helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel és előállításuk a természettel összhangban történik. Ilyenek a mi mézeink.
- 2015-nek van egy igazi kuriózuma is a Bakonynektárnál: a málnavirágméz.
Ez valóban kuriózum. Barátaink málnaültetvényén porzás céljából helyeztünk ki 6 méhcsaládot. A „foglalkozás elérte célját”: a málnatermés kiváló és bőséges volt, és némi - mondhatni limitált mennyiségű - málnavirágméz is csurrant az együttműködésből. Ez egyszerűen mennyei íz, megkóstolni is maga a gasztronómiai élvezet.
További információk a Bakonynektár weblapján találhatók.