Ízletes nass és mutatós dísz a koktélparadicsom

30 máj. 2012 Megyeri Szabolcs

koktelpari2A koktélparadicsom úgy néz ki, mint a „rendes” paradicsom, ízében sincs különösebb eltérés, de kisebb, és felhasználási területe eltér a nagyobbétól. 

Az apró szemű változatból nem lecsó készül, hanem sokkal inkább díszként funkcionál. Salátákban, köretekben, szinte minden ételnek jópofa kiegészítője, és szó sincs arról, hogy ízben elmaradna a „bátytól”. Nassolni valónak is kitűnő: nem kell szeletelni, gerezdekre vágni, hanem mosás után egyből dobálhatjuk a szánkba. Jó és egészséges kiegészítője lehet például egy esti filmezéshez gyakran elővezetett chipsezésnek.

koktelpari1A koktélparadicsom nem olcsó. Mint minden extravagáns - vagy annak kinevezett - terméknek, ennek is megkérik az árát, így sokan a luxuskategóriába sorolják, nem veszik meg, nem fogyasztják. Pedig termesztése tényleg egyszerű: akár egy naposabb fekvésű panelház erkélyén, ablakában is megoldható, nem beszélve a kertről.

Ha apró paradicsomot szeretnénk otthonra, akkor magról vagy palántáról nevelhetjük. A magokat magából a paradicsomból is kinyerhetjük (megvárjuk, míg megszáradnak, és ültethetjük őket), de vásárolhatunk palántát is.

Az ültetéshez a sima virágföld is megfelelő, de használhatunk palántaföldet is. A paradicsom tulajdonképpen két dolgot igényel: napsütést, és öntözést, no és egy karót a palánta mellé leszúrva, amibe kapaszkodhat. Aki biztosra akar menni, a kétnaponta történő locsolás mellett körülbelül kéthetente folyékony trágyával is táplálhatja a veteményét. 

Természetesen balkon körülmények között nem tudunk annyit termelni belőle, ami kielégítené egy család igényeit, de a saját termesztésű zöldség mindig öröm! Ráadásul a koktélparadicsom nem csak a tányéron mutat jól, hanem növényként is vidám, jópofa dísz.

A szerző blogja itt!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek