Illatháború a légy ellen - Légy a magad ura!

11 jún. 2015 Maruzs Gergely

Vajon miért van a légy ezen a világon? Miért repül be a szobába, miért nem repül ki onnan? Mit tehetünk ellene, hogy ne a légyirtás legyen a napi fő foglalatosságunk?

légyAz, hogy a légy jelenléte idegesítő, nem szorul magyarázatra. De valamit tenni kell ellene, hogy megszabaduljunk a kellemetlen, ide-oda repkedő hívatlan vendégektől. Mit tehetünk? Íme néhány praktika!

Szúnyogháló (rovarháló). Hibátlanul teszi a dolgát, s ha hézagmentesen fedjük be vele a nyílászárókat, még a lódarázs is lepattan róla, de a friss levegőt átengedi.

Riasztó növények

Az eukaliptusz kifejezetten taszítja a legyeket és más rovarokat is. Illatosítónak is jó, illóolajként a bőrre is kedvező hatással bír. Ezen elv mentén jó a kámfor is, ennek azonban komoly hibája, hogy nem csak a légy, hanem mi magunk is könnyezve rohanunk ki a szabadba, ahol újrakezdjük harcunkat az ízeltlábuk seregével.

A citromfű is lehet alternatíva, gyertya formájában: füstjének szaga a bőrtől és a ruhától is távol tartja a legyeket.

Ültessünk gyógynövényeket. Bazsalikom menta, rozmaring mind könnyen termeszthető beltérben is. Ezek a növények kellemes illatúak az embernek, de a legyeket riasztják. A legjobb gyógynövény légyűzésre a levendula, amely rendkívül sokoldalú és nem mellékesen enyhít számos fizikai és érzelmi panaszt is.

Az illatháború további eszköze lehet a fahéj és a szegfűszeg, mely nekünk kellemes, a légy pedig menekül illata elől.

Malátaecet, a legyek ideggáza

Jó megoldás, ha felforralunk egy fazék malátaecetet, amely kellemetlen illatú, a legyek messzire elkerülik, számukra ez valóságos ideggáz.

Ha valamelyik módszer bevált, nyugodtan pihenhetünk, és családi körben például megnézhetjük DVD-n a Légy című filmet. Csak legyen idegzetünk hozzá...

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek