Időjósnak is kiváló a sokoldalú körömvirág

28 júl. 2013 Virágné Fejes Éva

koromvirag2Akik tehetik, a nagyinál töltik a nyarat. Az ő kertjében minden megtalálható, amelyekből elkészíthetők a kisebb sérülések ellátására való csodaszerek.
Az iskolások a nyári szünidőben megpróbálják behozni mindazt a játékot, mozgást, ami a tanév alatt kimarad az életükből. Ez magával hozza azt is, hogy gyakoribbak a sérülések, horzsolások, ütések, de akár az erős napfénytől a leégés is veszélyt jelent számukra.

Vidéki kertekben ismét hódít a körömvirág. Régen időjós növénynek tartották: azt mondták, ha reggel hét óra után még csukva vannak a virágok, aznap eső lesz. De vajon mi mindenre jó még ez a szép virág?

Lehet belőle szárítani virágszirmot, virágfejet és a 20-30 cm-es szárral szedett teljes növényt is. Felhasználásuk széleskörű, például a házi készítésű szappanok kedvelt anyaga is.
Akadnak, akik nem tudják, hogy a friss vagy szárított virágokból kis időráfordítással krémet készíthetünk. Számtalan recept kering az interneten, de a tapasztalatok azt mondják: a klasszikus, Maria Treben-féle krém hatásában ugyanazt tudja, mint a modernebb változatok.

koromvirag1Hogy készítsük el a krémünket?
Hozzávalók: 2 nagy összmarék körömvirág, 25 dkg nyers disznózsír
A zsírt felolvasztjuk, majd beledobjuk a körömvirágfejeket. Megkeverjük és addig hagyjuk a tűzön, míg sercegni kezd. Ekkor levesszük a tűzről és egy napig pihentetjük. Másnap felmelegítjük, majd leszűrjük a még folyékony körömvirágrémet. Kis üvegekbe tesszük, lezárjuk és lehetőleg hűvös helyen tároljuk.
Arra vigyázzunk, ne süssük túl a virágfejeket, mert nem túl kellemes, ha pecsenyeillattal a testünkön rohangálunk egész nap, másrészt a rovarok kifejezetten szeretik a sült zsír illatát.

Nézzük, mit tud ez a gyönyörű sárga kenőcs?
A körömvirág hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, a szeszkviterpének, karotinoidok, a kumarin és az illóolajok. Ezeknek köszönhetően sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatással rendelkezik. Nehezen gyógyuló, burjánzó, enyhébb égési, vágott vagy forrázott sebek, horzsolások, hegesedések, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, enyhébb napégés gyógyítására is alkalmas.
Ami külön előnye, hogy a kisbabáktól a felnőttekig alkalmas a bőr ápolására.
Gennyes sebeknél ajánlott a kenőcs használata előtt a seb alapos lemosása körömvirág főzettel.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek