Ideális idő kínálkozik a nyár végi gyepgondozásra

04 szept. 2012 Megyeri Szabolcs

gyepcimlapHa a naptárra pillantunk, látjuk, hogy a kellemes időjárás ellenére bizony lassan az őszbe lépünk, a kertek lassan felkészülnek a hűvösebb időszakra.
Az őszi, majd a téli hidegben kevesebb dolgunk lesz a birtokon. Addig is akad azonban pár tennivaló, többek közt a gyep nyárvégi rendberakása, felkészítése a következő hónapokra.

Az augusztusi meleget követő enyhe lehűlés ideális időszaka a gyepgondozásnak. Szeptember első egy-két hete főleg akkor jelent tennivalót, ha a nyári hőség által megtépázott pázsitot felül szeretnénk vetni. Ebben az esetben azért jó ötlet a napokban nekilátni a munkálatoknak, mert ha késlekedünk, akkor a fiatal, zsenge fű összetalálkozhat az esetleges októberi fagyokkal, ami lelassíthatja, megállíthatja a növekedést. A szeptemberi vetés, felülvetés más előkészületet is megkövetel. Ha a pázsit felújítását tervezzük, mindenképpen gyomirtást kell végezni, akár több esetben is. Amennyiben a kertben terebélyesebb, lombhullató fák is találhatóak, érdemes elgondolkodni a felülvetés tavaszra halasztásán, a lehulló levelek ugyanis hátráltatják a hajtások növekedését. Természetesen a vetés ebben az esetben is elvégezhető, de több odafigyelést kíván, ami főleg gereblyézést, a levelek elhordását jelenti.

gyep2Amennyiben a magvetést tavaszra halasztjuk, vagy egyszerűen nincs szükség erre a műveletre, akkor is akad teendő. A nitrogénes műtrágyázást ilyenkor már mellőzzük, mert az erőteljes növekedés-ösztönzéssel megzavarhatjuk a pázsit biológiai óráját, és hasonló, káros eredményre juthatunk, mint a késői felülvetés esetében, ráadásul az elvékonyodó szártövek okán gyepünk a tavaszi gombabetegségekre is fogékonyabb lehet. Amennyiben meggyűlt már a bajunk a hópenésszel, jó ötlet kombinált műtrágya és gombaölő szer kihelyezésével védekezni. Szeptember közepén-végén jön el az ideje a gyeplevegőztetésnek és talajlazításnak, amennyiben füvünk hidegtűrő fajtájú. A talaj tömörödésének számos nemkívánatos hatása lehet. A pázsit rossz állapotáért is a legtöbb esetben ez a jelenség a felelős. A gyeplevegőztetést és a talajlazítást elvégezhetjük mély, hasogató gereblyézéssel, vagy vasvillával (ásóvillával) is. Utóbbi esetben a szerszámot a földbe vájva, előre-hátra mozgatással használjuk, így a talaj összetömörödött felső rétege meglazul, fokozva a víz-, és tápanyagellátást, megnöveleve az oxigénszintet.

gyep1 Nagyobb felületen talajlazító géppel is dolgozhatunk, melyet nem szükséges megvásárolni, bérelni is lehet. A szellőztetést, lazítást csak enyhén öntözött, nem túl nedves talaj esetében végezzük! A műveletet vetés előtt is hasznos elvégezni.

Ősszel a fűnyírásokat ritkítsuk az előző időszakhoz képest, és praktikus a vágási magasságot is fél-egy centiméterrel felemelni. Amennyiben gyepszőnyeg lerakását tervezzük, várjunk vele a hónap végéig, vagy október elejéig. Szeptemberben érdemes többször tüzetesebben megvizsgálni a gyepet, hogy nem látszanak-e gombabetegségek nyomai. Ha az eredmény pozitív, a kezelést ajánlott rögtön elkezdeni, mert a probléma télen magától megoldódni biztosan nem fog, legfeljebb nem lesz annyira szembetűnő, tavasszal viszont újra jelentkezik.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek