Hogyan komposztáljunk télen?

27 jan. 2014 Administrator

Bár a komposztálás folyamatait elsősorban a nyári, napsütéses időszakban végezzük szívesebben, télen sem szabad megfeledkeznünk azok fontosságáról.  

komposzttel2A tévhitek ellenére ugyanis a hideg hónapokban hatékonyan lehet komposztálni. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás néhány hasznos tanáccsal hívja fel a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel télen is minőségi humuszt nyerhetünk.

A komposztálási folyamat télen lelassul. Ne töltsük meg teljesen a komposztáló ládát, hogy a baktériumok és mikroorganizmusok még több oxigénhez juthassanak, így a hidegben is serkenthetjük azok működését!

A téli hónapokban érdemes letakarni a komposztáló ládát, így védhetjük meg az esőtől, hótól. Ha mégis hó esik a komposztra, ne bolygassuk, egyszerűen várjuk meg, míg elolvad.

Ne bolygassuk meg a halom közepét! A mikroorganizmusok számára ugyanis itt keletkezik az ideális hő, így a komposzt átkeverése novembertől már nem javasolt. A friss anyagot csak a komposzt tetején érdemes elkeverni, azt is óvatosan. Törekedjünk arra, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű komposztanyagot helyezzünk a ládába, így elkerülhetjük az érlelődés természetes folyamatának megzavarását.

A karácsonyfát alaposan összeaprítva, összevágva hozzáadhatjuk a komposzthoz. A tévhittel ellentétben ugyanis a tűlevelek lebomlanak, igaz, sokkal lassabban, mint más fák levelei. A tűlevelekből alkotott talajtakaró egyébként nagyszerű megoldás lehet a láda tartalmának megalapozásához.

komposzttel1Ha citrusféléket szeretnénk hozzáadni a komposzthoz, előtte szórjuk be azokat mészkőporral. Így semlegesíthetjük a savas anyagokat. A lédús komposztálandó anyagokhoz mindig tegyünk barna, száraz, széntartalmú anyagokat szintén a semlegesítés céljából, például fakérget, faforgácsot, fűrészport, avart, gallyakat, száraz leveleket vagy akár kartonpapírt.

Amit még érdemes télen komposztálni: zöldség- és gyümölcsfélék maradványai, kávézacc, teafilter, tojáshéj, konyhai papírtörlő, szobanövények elhullott levelei, illetve tisztán fa eredetű hamu.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek