Házi ékszertisztító ötletek kedvelt bizsuink védelmére

24 szept. 2012 Vaskor Máté

ekszerMindegy, hogy milyen fülbevalóról, vagy gyűrűről van szó, ékszereinket szeretjük tisztában tartani. Házi készítményekkel is elérhető a várt eredmény.

Sok olyan tisztítószert találhatunk a piacon, amely árán kívül nem hagy jelentős nyomokat emlékeinkben. Ékszereinkre és a Földre egyaránt figyelhetünk néhány otthon elkészíthető kreatív módszerrel.

Teszteljük mosogatószerünket. – Mosogatáskor használt folyóanyagunk nem csak az evőeszközök és tányérok tisztítására alkalmatos, hanem a mindennapi ékszerek – mint például a gyöngy, a türkiz, a malachit, vagy a korall – átmosására is. Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel és adjunk hozzá mosogatószert, majd a koszos bizsukat helyezzük bele és hagyjuk állni őket néhány percig. Ha teljesen elzárkózunk a vegyi anyagokkal teli mosogatószertől, akkor érdemes megfontolni egy környezetbarát oldat elkészítését: egy csésze folyékony szappant keverjünk el egy kanál citromlével, és kész is az óhajtott mosogatószer-pótló.

szodabikarbonaPróbáljuk ki a szódabikarbónát. – Lassan úgy tűnhet, hogy a szódabikarbóna mindenre jó. Ez teljesen egészében nem igaz, de az ékszerek tisztításakor mindenkép hasznát vehetjük. Tegyünk egy nedves, nem karcoló rongyra mértékkel szódabikarbónát, és dörzsöljük át az ezüstünket, amely így elveszti homályosságát, és kis túlzással fényesebb lesz, mint újkorában.   

Használjunk fogkefét és fogkrémet. – Ha fogunkat sikeresen óvjuk a fogápoló szerekkel, akkor miért ne tehetnénk ugyanezt ékszereinkkel is? Első körben vegyük kezünkbe a fogkefét rajta egy kevés fogkrémmel - lehetőleg házi készítésűvel - és dörzsöljük át gyűrűnket, karláncunkat. Ha ennél is alaposabb tisztítást szeretnénk végezni, akkor ezt követően az ujjunkra nyomjunk egy kevés fogkrémet, majd csiszoljuk át még egyszer az ékszerek minden zugát, úgy, hogy közben langyos vizet folyatunk rájuk.

ekszer1Kíméletesen forraljuk. – A rubin, a gyémánt és a zafír egy enyhe forralást követően kristálytiszta lesz. Fontos, hogy gyengéden forraljunk, hisz gyengébb ékszerek könnyen elpattanhatnak a hőhatástól.  Adjunk kevés mosogatószert a vízhez, és egy szűrőben helyezzük a testdíszeinket az edénybe. 10-20 percig hagyjuk forrni, folyamatosan ügyelve a hőmérsékletre. Ezt követően vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk hűlni, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. Végül átöblíthetjük és megszáríthatjuk.

Nem számít, milyen környezetbarát tisztítást végzünk, tartsuk szem előtt, hogy ezeket megelőzésként is felhasználhatjuk. Minél gyakrabban csiszoljuk, vagy éppen forraljuk az ékszereinket, annál kevesebb az esélye, hogy elvesztik fényüket. Az eredményeket nem csak mi, hanem a Föld is meghálálja majd.

Ha van ötleted másféle tisztításokhoz, vagy véleményt alkotnál az általunk ajánlottakról, akkor véleményed oszt meg velünk hozzászólásban!

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek