Hasítsd okosan, pakold ügyesen! Mutatjuk, hogyan!
Tüzifát hasogatni nem egyszerű dolog, mondhatjuk, hogy igazi férfimunka. De praktikusan vagy művészi módon tárolni csak a mesterek tudnak.
Nézzük, hogy mit mondanak a szakemberek a tárolás szabályairól:
-
A fát tároljuk készen felfűrészelt és hasított állapotban, mivel a kisebb fadarabok gyorsabban száradnak mint a méteresek.
-
A fát fektessük kb. 20 cm magas légáteresztő (légrés) alátétekre (raklap), hogy a levegő a farakat alatt szabadon járhasson.
-
A farakat mögött hagyjunk egy legalább 5-10 cm széles függőleges levegőrést.
-
A sorok között egy kézfejnyi távolságot hagyjunk, szintén a levegőzés miatt.
-
Kiugró tetővel védjük a farakatot az eső ellen (ha lehet, déli oldalra rakjuk a farakást).
-
Levegőáramlás nélküli helyiségek nem alkalmasak tűzifa tárolására, a tűzifát tartsuk lehetőleg szárazon és lehetőleg szellősen.
-
Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert a frissen vágott fa nem szárad meg, befülled, bepenészesedik.
Mindezek után pedig nézzük, hogyan cselekednek a művészek.
Végezetül egy videó a "fakunyhó" építésének hogyanjáról. A fahasogatást is egészen bámulatos tempóban láthatjátok.
{youtube width="570" height="428"}KPRja6VGvuo{/youtube}
Fotók